Следвайте ни и в социалните мрежи:

През тази учебна година защитените образователни институции се увеличават до 266. 
Общо 971 детски градини и училища ще се средищни през учебната 2021/2022 г.,
"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД

www.asarel.com

ОБЯВЯВА ПОДБОР

ЗА АДМИНИСТРАТИВЕН СЕКРЕТАР,
РЗИ - Пазарджик информира днес за 70 новооткрити положителни проби за COVID-19. 
На първи декември за поредна година международната общност отбелязва Световния ден за борба сХИВ/СПИН. 
„МИКРО ВЮ ЕНДОСКОПИ ОПТИК“ АД – ПАНАГЮРИЩЕ

Във връзка с увеличаване на производствените мощности
Дочка Кацарева Дочка Кацарева СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Литераторът Дочка Кацарева:Да бъдеш учител - това значи да си струна и барабан

Написана от  Сряда, 13 Януари 2021 09:54
 
Днес литераторът и виден общественик на Панагюрище Дочка Кацарева
навършва 82 години. От малка мечтаела да стане учителка и съдбата й отрежда 33 години от живота си да посвети на училището. Благодаряние на нея стоотици панагюрци са обикнали литературата не само като изучаван в училище предмет, а и като изкуство. Според Дочка Кацарева от учителя започва пробудата. Той събужда в душата на детето едно звънче, което пораства в камбана на родолюбието, дълга, съвестта, неудовлетворение от постигнатото, вечно търсене и дерзание. Камбана, която ражда откритието и творчеството, героизма и саможертвата - ражда човека... Но да бъдеш Учител - това не е просто професия. Това е любов и дълг, жажда и стремление, себеотрицание и жертвоготовност, живот, отдаден на другите. Да бъдеш Учител - това значи да си струна и барабан, вик и песен, и разсъмване, знаме, след което тръгват другите.
Дочка Кацарева е била директор на 3 училища в Панагюрище: на днешното ОУ "20 Април" /в периода 1969-1975 г./, на СУ "Нешо Бончев" /1975-1981 г./ и на ОУ "Проф.Марин Дринов". Организатор е на музейни сбирки, художествени изложби, специализирани паралелки по изкуствата, литературно-творчески кръжоци и драматични състави в училищата, където работи, а през последните 10-15години в Театър дом-паметник и Народно читалище "Виделина-1865". Автор е на няколко книги, една от които "Народни песни от Панагюрище", на албуми за живота и делото на Нешо Бончев, Райна Княгиня, проф.Марин Дринов, на текст на песен, включена в учебниците по музика... Инициатор за организиране на Националния фестивал за патритична песен "Родолюбие".
Носител на няколко награди за постижения в литературата и театрално изкуство, но най-голямата награда за Дочка Кацарева е, че младите хора, с които е работила, са обикнали изкуството и го носят в себе си.
Честит рожден ден, г-жо Кацарева!
Здраве и дълголетие, изпълнено с творчески импулси и удовлетворение!


Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси