Следвайте ни и в социалните мрежи:

Членовете на авторския екип на електронната книга “Едно по-добро бъдеще” от СУ „Нешо Бончев”- Панагюрище 
РЗИ - Пазарджик информира днес за 4 положителни проби за COVID-19 през изминалото денонощие в областта. 
На 25 януари (по нов стил) Православната църква почита Св. Григорий Богослов.
РЗИ - Пазарджик информира днес за 9 положителни проби за COVID-19 през изминалото денонощие.
"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД

гр. Панагюрище
 
ПРОДАВА СЛЕДНОТО

УПОТРЕБЯВАНО ОБОРУДВАНЕ:
РЗИ - Пазарджик информира днес за 40положителни проби за COVID-19 през изминалото денонощие.

Христо Ботев: Пътят е страшен, но славен

Написана от  Сряда, 06 Януари 2021 07:41
 
Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество.
Това са думи на гениалния поет, родолюбец и революционер Христо Ботев, от чието рождение ДНЕС се навършват 173 години /25 декември 1847 г по стар стил /.
Христо е първородният син в семейството на Ботьо Петков и Иванка Ботева. Учи в Карлово и родния си град Калофер. Под влияние на баща си, който е изявен учител, книжовник и преводач, и с помощта на руския консул в Пловдив Наййден Геров, през 1863 г.  младият Ботев заминава да учи в град Одеса,Русия. Приет е във Втора Одеска гимназия, но режимът в нея и начинът на преподаване бързо го разочароват,  той започва да отсъства от учебния процес, но запълва времето си с четене на книги от съвременните поети и публицисти. Строгите мерки не закъсняват и той е изключен от гимназията и изгонен от пансиона. Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка, в което живеят български преселници. Няколко месеца по-късно се връща в родния си град Калофер, където също учителства, замествайки болния си баща. Но сърце юнашко не може да трае и проповядва бунт и свобода. Кулминацията е пламенното му слово по случай празника на славянската писменост. След това слово оставането му в родния град вече е невъзможно и той отново поема пътя към чужбина. Тръгва през Румъния за Русия с намерението да намери средства и да продължи образованието си, но не ги намира и остава на румънска земя, където се отдава изцяло на революционната идея. Първоначално се установява в Букурещ, после се премества в крайдунавския град Браила. Първото му стихотворение – „Майце си“, е публикувано във вестник "Гайда"
На 10 юни 1871 г. издава първия си вестник „Дума на българските емигранти“. 

Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси