Следвайте ни и в социалните мрежи:

 „МИКРО ВЮ ЕНДОСКОПИ ОПТИК“ АД –                    ПАНАГЮРИЩЕ

Във връзка с увеличаване на производствените мощности
Днес в панагюрската зала „Арена Асарел” се проведе кръг от Държавното първенство по волейбол 
РЗИ-Пазарджик информира днес за 29 положителни проби през последното денонощие.
 
На 27 февруари в зала ”Васил Караиванов” в сградата на Община Карлово се проведе вторият етап на Националния конкурс за млади изпълнители "Песенна палитра",
 
На 27 февруари в гр.Бургас се проведе състезание по хандбал от "Б" РХГ, жени, в което сили премери и отборът на ХК "Панаюрище".
РЗИ-Пазарджик информира днес за 56 положителни проби през последното денонощие.

Игнажден е. Честит имен ден на Игнат, Искра, Огнян, Пламен...!

Написана от  Събота, 19 Декември 2020 06:47
Не, няма грешка.
Тази година ДНЕС, а не на 20 декември, както повечето миряни знаят,
Българската православна църква почита св. Игнатий (Игнажден).
Свети Игнатий Богоносец е онова дете, което Господ взел на ръце при Себе Си и което посочил на апостолите, като казал: „ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно”. Той бил ръкоположен от свети апостол Петър за Антиохийски епископ, където проповядвал Христа. Завършил живота си мъченически в Рим, където бил хвърлен на лъвовете. Той пръв въвел пеенето на божествените песни от два хора (антифонно пеене), което после било прието и от другите християнски църкви.
Според църковния историк Евсевий Кесарийски Игнатий е третият епископ след свети апостол Петър и Еводий.
От Църквата обясняват ПРОМЯНАТА В ДАТАТА с древно установление с цел да се съгласуват различните празнични богослужения и да се отдаде заслужена почит и на Св. Игнатий Богоносец, макар и с един ден по-рано. Съгласно канона празникът Рождество Христово има период на „предпразненство“, който започва от 20 декември (има и „попразненство“, но това е друга тема), т. е. започва от деня на паметта на св. Игнатий Богоносец. Това налага службата на 20 декември, първият ден от предпразненството на Рождество Христово, да се съчетава със службата на Св. Игнатий и така се постъпва всяка година, в която 20 декември е в делничен ден.
В която година обаче се случи 20 декември да е неделя (а това е Неделя преди Рождество Христово), към неделната или наричана още Възкресна служба се прибавя и тази на предпразненството на Рождество Христово. В такъв случай не остава възможност да се отдаде подобаваща почит на св. Игнатий и се прави изтегляне на неговата памет с един ден напред – на 19 декември. На този ден службата на Св. Игнатий се съчетава с тази на Св. Бонифаций, чиято памет постоянно се чества на 19 декември.
По този повод в Типика, книгата за реда и начина на извършване на богослуженията през годината, е записано: „Когато 20 декември – свещеномъченик Игнатий Богоносец – се случи в неделя, службата на св. Игнатий се пренася в предния ден (събота)“. Такъв е случаят и тази година – 2020-та. Това се случва периодично през няколко години.

Игнажден, Идинажден, Идинак, Млада година, Млад ден, Нов ден, Игнат, Игнатовден, Поляз, Полазовден е и народен празник. Вярва се, че от този ден започват Новата година и коледните празници.
Имен ден днес празнуват Игнат, Искра, Искрен, Огнян, Огняна, Светла, Светослав, Пламен, Пламена!
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси