Следвайте ни и в социалните мрежи:

Напусна ни Станимир Велчев - наш другар, съмишленик,  дългогодишен председател на Общинския съвет на БСП
 
След кратко боледуване ДНЕС СЛЕД ОБЯД ни напусна виден общественик, пламенен радетел на морала в политиката,
РЗИ - Пазарджик информира за 24 положителни проби за COVID-19. Две лица
 
Поредица от изяви са организирали в Детска градина "Райна Княгиня" във връзка със 165 години от рождението на своя патрон -
Трима са задържани заради нанесен побой над мъж в Панагюрище. Сигнал за случая бил подаден вчера около 17 часа от МБАЛ-Пазарджик.
От 21 декември до 23 декември 2020 год. на 121 деца и ученици с изявени дарби

Църквата почита паметта на Св.вмчца Варвара

Написана от  Петък, 04 Декември 2020 07:41
На 4 декември и Правослаавната църква, и Католическата почитат паметта на
християнската  великомъченица Света Варвара, 
родена в семейството на аристократ - езичник от Никомедия, Мала Азия
. Света Варвара е. Отличавала се е с впечатляваща красота. Ревнивият ѝ баща я затварил в кула - далеч от похотливи очи. През времето, когато е била затворена, Варвара имала много време да размишлява за Бога. Когато баща ѝ разрешил да излезе, за да си намери жених и да се омъжи, Варвара се запознала с християни и приела свето кръщение. Когато бащата научил, че дъщеря му е станала християнка, той наредил да я бичуват и получил съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт. По нареждане на бащата Варвара била обезглавена през  306 г. Поверието говори, че Божието възмездие настига бащата на Варвара и управителя на града – и двамата са поразени от мълния. 
През 6 век мощите на Света Варвара са пренесени в Константинопол. През 12 век са преместени в Михайловския Златовърх манастир от Святополк II, а от 1930 почиват в Патриаршеската катедрала „Свети Владимир“ в Киев.
В православието Св. Варвара се смята за покровителка на починалите от внезапна смърт. Тези, които не са имали време да се покаят и причестят.
В някои райони на страната Света Варвара се е считала за покровителка на децата от болести, по-специално от дребна шарка, и хората я наричали Баба Шарка. В Добруджа вечерта срещу празника приготвят трапеза за Баба Шарка, на която поставят паничка с мед, медена питка, съд с вода и пешкир. В Западна България на празника деца палят огън на кръстопът, на който варят леща и изяждат по няколко зрънца. След това прескачат по три пъти огъня и вземат по една главня от него. Лещата и главнята се пазат като лекарство против дребна шарка.
Друг обичай е да се вари боб и да се слагат по няколко зърна на коляното на детето и то да ги изяде без ръце.
Празникът се нарича още Женска Коледа, тъй като едно време девойките се обличали празнично, обикаляли домовете и пеели песни за здраве.
Източници:
pravoslavieto.com и уикипедия


Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси