Следвайте ни и в социалните мрежи:

РЗИ- Пазарджик информираднес за 66 положителни проби за COVID-19. Едно лице ще бъде под карантина в област Пазарджик.
За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН.
РЗИ - Пазарджик информира днесза 39 положителни проби за COVID-19.
Пробите са на 20 жени и 19 мъже. 
 Андреевден. И първи сняг за сезона. Още в началото на есента общинското ръководство
"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД
гр. Панагюрище
НАБИРА ОФЕРТИ
РЗИ - Пазарджик информира днес за 78 положителни проби за COVID-19. Хоспитализирано е едно лице

Йордан Йовков:" Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!"

Написана от  Понеделник, 09 Ноември 2020 16:46
На 9 ноември 1880 г. в село Жеравна е роден писателят Йордан Йовков.
Завършва гимназия в София и Школата за запасни офицери в Княжево, като по време на обучението си публикува първата си творба – стихотворението "Под тежкия кръст". 
В началото на 1904 г. се записва в Юридическия факултет на Софийския университет, но смъртта на баща му осуетява следването му.
Винаги съм наклонен да вярвам на хората, да виждам и да търся у тях преди всичко доброто – казва Йовков, който прекарва не малка част от животаа си на фронта. Участва в Балканската и Междусъюзническата война като командир на рота в 41-ви пехотен полк. През юни 1913 г. е ранен по време на битакта край Дойран. След войните Йовков се установява в София и работи като редактор на списание „Народна армия“.
През есента на 1915 г. отново е мобилизиран и изпратен в град Ксанти, a година по-късно е командирован в редакцията на списание "Военни известия". След края на Първата световна война настъпва един от най-тежките периоди в живота на Йовков. Втората национална катастрофа го заварва в Добрич. След трудни дни, изпълнени с душевни терзания и материални несгоди, и след като Добруджа е окупирана от румънците, Йовков минава нелегално границата и се установява във Варна, където е учител до есента на 1920 г. След застъпничество на приятели от София е назначен в българската легация в Букурещ. През 1920-1927 г. е редовен сътрудник по печата; постоянно е понижаван в длъжност, поради което в края на 1927 г. напуска легацията.
Последните 10 години от живота му са изпълнени с творчески труд и изтощително напрежение, което се отразява на здравето му и на 15 октомври 1937 година писателят умира. 
Трайното си присъствие в националния литературен живот Йовков печели със сборниците „Последна радост“„Старопланински легенди“„Вечери в Антимовския хан“ , „Женско сърце“„Ако можеха да говорят“, романа „Чифликът край границата“, незавършения роман „Приключенията на Гороломов“,драмите „Албена“„Боряна“„Обикновен човек“ и комедията „Милионерът“.
Книгите му са преведени на над 25 езика, а отделни творбина над 37.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси