Следвайте ни и в социалните мрежи:

Група от 22 ученици от Професионалната гимназия заминава тази неделя (25 юли) на петдневен летен лагер в гр.Банско. 
Правителството одобри Списъка на иновативните училища в Република България за учебната 2021/2022 година. 
Окръжна прокуратура – Пазарджик привлече като обвиняем В.П., на 42 г., служител на сектор „БОП“-Пазарджик,
Работните места за специалисти с висше образование тази седмица, обявени в Дирекция "Бюро по труда" - Панагюрище, са:
Българската православна църква почита ДНЕС паметта на Свети пророк Илия 
един от най-великите старозаветни праведници,
Окръжна прокуратура – Пазарджик наблюдава досъдебно производство за това, че на 19.07.2021 г., в с. Братаница,

Йордан Йовков:" Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!"

Написана от  Понеделник, 09 Ноември 2020 16:46
На 9 ноември 1880 г. в село Жеравна е роден писателят Йордан Йовков.
Завършва гимназия в София и Школата за запасни офицери в Княжево, като по време на обучението си публикува първата си творба – стихотворението "Под тежкия кръст". 
В началото на 1904 г. се записва в Юридическия факултет на Софийския университет, но смъртта на баща му осуетява следването му.
Винаги съм наклонен да вярвам на хората, да виждам и да търся у тях преди всичко доброто – казва Йовков, който прекарва не малка част от животаа си на фронта. Участва в Балканската и Междусъюзническата война като командир на рота в 41-ви пехотен полк. През юни 1913 г. е ранен по време на битакта край Дойран. След войните Йовков се установява в София и работи като редактор на списание „Народна армия“.
През есента на 1915 г. отново е мобилизиран и изпратен в град Ксанти, a година по-късно е командирован в редакцията на списание "Военни известия". След края на Първата световна война настъпва един от най-тежките периоди в живота на Йовков. Втората национална катастрофа го заварва в Добрич. След трудни дни, изпълнени с душевни терзания и материални несгоди, и след като Добруджа е окупирана от румънците, Йовков минава нелегално границата и се установява във Варна, където е учител до есента на 1920 г. След застъпничество на приятели от София е назначен в българската легация в Букурещ. През 1920-1927 г. е редовен сътрудник по печата; постоянно е понижаван в длъжност, поради което в края на 1927 г. напуска легацията.
Последните 10 години от живота му са изпълнени с творчески труд и изтощително напрежение, което се отразява на здравето му и на 15 октомври 1937 година писателят умира. 
Трайното си присъствие в националния литературен живот Йовков печели със сборниците „Последна радост“„Старопланински легенди“„Вечери в Антимовския хан“ , „Женско сърце“„Ако можеха да говорят“, романа „Чифликът край границата“, незавършения роман „Приключенията на Гороломов“,драмите „Албена“„Боряна“„Обикновен човек“ и комедията „Милионерът“.
Книгите му са преведени на над 25 езика, а отделни творбина над 37.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси