Следвайте ни и в социалните мрежи:

Напусна ни Станимир Велчев - наш другар, съмишленик,  дългогодишен председател на Общинския съвет на БСП
 
След кратко боледуване ДНЕС СЛЕД ОБЯД ни напусна виден общественик, пламенен радетел на морала в политиката,
РЗИ - Пазарджик информира за 24 положителни проби за COVID-19. Две лица
 
Поредица от изяви са организирали в Детска градина "Райна Княгиня" във връзка със 165 години от рождението на своя патрон -
Трима са задържани заради нанесен побой над мъж в Панагюрище. Сигнал за случая бил подаден вчера около 17 часа от МБАЛ-Пазарджик.
От 21 декември до 23 декември 2020 год. на 121 деца и ученици с изявени дарби
Константин Иречек и НБ "Св.Св.Кирил и Методий" Константин Иречек и НБ "Св.Св.Кирил и Методий" СНИМКИ: Уикипедия и архив на oshtepan.com

Константин Иречек: Посредствеността не прощава на интелекта

Написана от  Петък, 24 Юли 2020 11:01
Мнозина са чували името Константин Иречек, но едва ли мнозина знаят, 
има заслуги за организиране на учебното дело в България, за създаване на културни институти и опазване на българската старина. Той е сред инициаторите за възобновяване дейността на Българското книжовно дружество в София, като от 1884 г. е негов редовен член. Извършва няколко обиколки из България с научна цел.
Константин Иречек е роден на 24 юли 1854 г. във Виена, днешна Австрия. През 1875 г. завършва история с докторат в Карловия университет в Прага, където специализира история на славяните.
Дисертацията на Иречек, озаглавена „История на българите“, е написана с подкрепата на много българи, между които и проф.Марин Дринов. Този труд е първата цялостна българска научна история и обхваща периода от древността до 1875 г. 
След дипломирането си Константин Иречек преподава в Карловия университет в Прага. През 1879 г. идва в София и става главен секретар на новосъздаденото Министерство на народното просвещение. През 1881 – 1882 г., по време на Режима на пълномощията, оглавява министерството в правителството на Казимир Ернрот и правителството без министър-председател. По-късно е председател на Учебния съвет при Министерството и директор на Народната библиотека „Кирил и Методий“.
За народопсихологията на българите той пише, че за него "най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят другиму работата".
Негово е и убеждението, че "посредсствеността не прощава на интелекта". Днес в България има безброй примери. За съжаление. 
.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси