Следвайте ни и в социалните мрежи:

"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД
гр. Панагюрище
ПРОДАВА СЛЕДНИТЕ УПОТРЕБЯВАНИ АВТОМОБИЛИ:
ДНЕС се открива ловният сезон на пернат дивеч. В тази връзка от районните управления в област Пазарджик
 Адриан НИКОЛОВ,
Институт за пазарна икономика
Последните две седмици дойдоха с нова вълна от правителствени мерки,
РЗИ - Пазарджик информира за 12 положителни проби за COVID-19 през последното денонощие.
"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД
гр. Панагюрище
 
ПРОДАВА СЛЕДНОТО УПОТРЕБЯВАНО ОБОРУДВАНЕ:
От Пресцентъра на ОДМВР-Пазарджик припомнят на водачите на МПС, че се удължава срокът
Константин Иречек и НБ "Св.Св.Кирил и Методий" Константин Иречек и НБ "Св.Св.Кирил и Методий" СНИМКИ: Уикипедия и архив на oshtepan.com

Константин Иречек: Посредствеността не прощава на интелекта

Написана от  Петък, 24 Юли 2020 11:01
Мнозина са чували името Константин Иречек, но едва ли мнозина знаят, 
има заслуги за организиране на учебното дело в България, за създаване на културни институти и опазване на българската старина. Той е сред инициаторите за възобновяване дейността на Българското книжовно дружество в София, като от 1884 г. е негов редовен член. Извършва няколко обиколки из България с научна цел.
Константин Иречек е роден на 24 юли 1854 г. във Виена, днешна Австрия. През 1875 г. завършва история с докторат в Карловия университет в Прага, където специализира история на славяните.
Дисертацията на Иречек, озаглавена „История на българите“, е написана с подкрепата на много българи, между които и проф.Марин Дринов. Този труд е първата цялостна българска научна история и обхваща периода от древността до 1875 г. 
След дипломирането си Константин Иречек преподава в Карловия университет в Прага. През 1879 г. идва в София и става главен секретар на новосъздаденото Министерство на народното просвещение. През 1881 – 1882 г., по време на Режима на пълномощията, оглавява министерството в правителството на Казимир Ернрот и правителството без министър-председател. По-късно е председател на Учебния съвет при Министерството и директор на Народната библиотека „Кирил и Методий“.
За народопсихологията на българите той пише, че за него "най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят другиму работата".
Негово е и убеждението, че "посредсствеността не прощава на интелекта". Днес в България има безброй примери. За съжаление. 
.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси