Следвайте ни и в социалните мрежи:

С Ъ О Б Щ Е Н И Е
ДО АКЦИОНЕРИТЕ НА „АСАРЕЛ-МЕДЕТ”АД,
НЕРАБОТЕЩИ КЪМ НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ В ДРУЖЕСТВОТО

Във връзка с високите температури през летния сезон Министерството на здравеопазването напомня на гражданите, че най-застрашени от слънчев удар
В Световната седмица на кърменето е полезно да обърнем внимание на предимствата на естественото хранене на бебето.
 
Въпреки че и през 2021 г. в  по-голяма част от общините
се наблюдава повишение на местните данъци,
броят на случаите на намалени данъци е рекорден.
На първи август за поредна година стартира Световната седмица на кърменето.
С един от най-обичаните празници „Децата на ОПТИКС“ екипът на компанията отбеляза 23- тата си годишнина
Църквата "Св.Георги Победоносец" в Панагюрище  Църквата "Св.Георги Победоносец" в Панагюрище СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Честит имен ден на Марина!

Написана от  Петък, 17 Юли 2020 08:28
На 17 юли Православната църква почита паметта на Света великомъченица Марина.
Марина е живяла през III век и била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска (Антиохия Цезарея). Въпреки възпитанието в идолопоклонничество, Марина прегръща христовата вяра на 12-годишна възраст. Баща ѝ започва да се отнася жестоко с нея, заради вярата, която тя открито изповядва. Когато навършва 16 години, я вижда управителят на източните страни Олибрий, който е пленен от красотата ѝ я иска за своя жена. Тя не скрива от него, че изповядва христовата вяра, а той заповядва да я арестуват и на следващия ден я изправя на съд.
Марина не била прекършена нито с обещания за охолен живот, нито с мъчения, по време на които Марина се моли горещо на Бога и раните й зарастват. В деня, когато отново я изправят пред съда, девойката удивява всички с цветущия си вид. Подлагат я отново на мъчения, а раните й опалват с огън, но Марина непрекъснато моли Бога да я дари със свето кръщение. Тогава Олибрий нарежда да я удавят. Връзват я и я хвърлят в дълбока каца с вода. Молитвите на девицата били чути от Христа, и оковите й падат, тя се изправя във водата й запява хвалебствени песни към него. Олибрий заповядва да я изведат извън града и да я посекат с меч. Това става, когато тя е едва 16-годишна. Канонизирана е през 494 от папата по онова време.

В народната традиция и вярвания СВета великомъченица Марина е покровителка на жътвата, нивите и сеитбите. Иконописният канон я изобразява на трон, като лявата ѝ ръка е пред гърдите, а в дясната държи кръст. Празникът на светицата е в третия ден от т.нар. горещници /15-17 юли/.
Дните са посветени на християнските светци Юлия, Марина и Емилиян, като най-строго се почитат първият и третият горещник. 
Имен ден днес имат Марин, Марина, Маринела.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси