Следвайте ни и в социалните мрежи:

42 ученици от I до VIII клас участваха в състезанието по приложно колоездене, организирано от Община Панагюрище и Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище.
 
След многократно боледуване рано сутринта на 19 септември ни напусна Красимира Василева М'Бай -
РЗИ - Пазарджик информира тази сутрин за 2 потвърдени положителни проби за COVID-19
Днес бе една от първите обществени прояви от новата година на Лайънс клуб - Панагюрище и Лео клуб - Панагюрище.
В рамките на европейска инициатива Дни на безопасността на пътя, които са от 16 до 22 септември,
Създателите на фалшиви новини използват традиционни медийни похвати за привличане вниманието на читателя.  
Църквата "Св.Георги Победоносец" в Панагюрище  Църквата "Св.Георги Победоносец" в Панагюрище СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Честит имен ден на Марина!

Написана от  Петък, 17 Юли 2020 08:28
На 17 юли Православната църква почита паметта на Света великомъченица Марина.
Марина е живяла през III век и била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска (Антиохия Цезарея). Въпреки възпитанието в идолопоклонничество, Марина прегръща христовата вяра на 12-годишна възраст. Баща ѝ започва да се отнася жестоко с нея, заради вярата, която тя открито изповядва. Когато навършва 16 години, я вижда управителят на източните страни Олибрий, който е пленен от красотата ѝ я иска за своя жена. Тя не скрива от него, че изповядва христовата вяра, а той заповядва да я арестуват и на следващия ден я изправя на съд.
Марина не била прекършена нито с обещания за охолен живот, нито с мъчения, по време на които Марина се моли горещо на Бога и раните й зарастват. В деня, когато отново я изправят пред съда, девойката удивява всички с цветущия си вид. Подлагат я отново на мъчения, а раните й опалват с огън, но Марина непрекъснато моли Бога да я дари със свето кръщение. Тогава Олибрий нарежда да я удавят. Връзват я и я хвърлят в дълбока каца с вода. Молитвите на девицата били чути от Христа, и оковите й падат, тя се изправя във водата й запява хвалебствени песни към него. Олибрий заповядва да я изведат извън града и да я посекат с меч. Това става, когато тя е едва 16-годишна. Канонизирана е през 494 от папата по онова време.

В народната традиция и вярвания СВета великомъченица Марина е покровителка на жътвата, нивите и сеитбите. Иконописният канон я изобразява на трон, като лявата ѝ ръка е пред гърдите, а в дясната държи кръст. Празникът на светицата е в третия ден от т.нар. горещници /15-17 юли/.
Дните са посветени на християнските светци Юлия, Марина и Емилиян, като най-строго се почитат първият и третият горещник. 
Имен ден днес имат Марин, Марина, Маринела.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси