Печат на тази страница
Църквите "Св.Георги Победоносец" и  "Св..Въведение Богородично" в Панагюрище Църквите "Св.Георги Победоносец" и "Св..Въведение Богородично" в Панагюрище СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Православната църква почита днес Св.мчци Мануил, Савел и Исмаил, както и Св.мчк.Манасий Габровски

Написана от  Сряда, 17 Юни 2020 09:12
Православната църква почита днес паметта на трима братя Мануил, Савел и Исмаил,
както и на СВ.мчк Манасий Габровски.
Тримата братя били родом от Персия и били възпитани от майка си в християнска вяра, а през ІV век в Персия имало вече твърде много християни. 
Персийският цар изпратил тримата братя при император Юлиан да водят с него преговори за мир. Император Юлиан в младежките си години изповядвал християнската вяра, но по-късно се отрекъл от нея и ревностно изпълнявал всички езически обреди. Той правел някакво тържество в чест на боговете, когато при него пристигнали персийските пратеници. Те не пожелали да участват в това тържество и по заповед на Юлиан били затворени в тъмница. На другия ден императорът ги повикал и ги убеждавал да се отрекат от християнството. Но те твърдо изповядвали вярата си и били подложени на жестоки изтезания, които изтърпели мъжествено, като призовавали името Божие. По зповед на император Юлиан били посечени с меч.
Когато ги посекли, станало силно земетресение. Земята се разтворила и приела в себе си телата на Св. мъченици, та да не могат враговете да ги изгорят, както бил заповядал императорът. Не след много земята изхвърлила телата на мъчениците, за да могат християните да ги намерят и по християнски да ги погребат.
Над техните мощи ставали много чудеса и доста езичници, като видели чудесата, се обърнали в християнската вяра.
Когато персийският цар чул как безчовечно Юлиан предал на смърт неговите пратеници, отправил войска срещу него. Юлиан тръгнал срещу персийското царство, уверен в своята победа, но бил разбит и сам позорно загинал за тържество на християните.
30 години след смъртта на Св. мъченици Мануил, Савел и Исмаил император Теодосий Велики построил в Цариград храм на тяхно име.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Последните от ОщеПан

Свързани статии (по етикет)