Следвайте ни и в социалните мрежи:

 
Мениджрският екип на

БУНАЙ АД

поздравява

своите

работници,

служители и

партньори,
ОПТИКС“ АД

ви поздравява
ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!
РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА
"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД
             ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ НАШИЯ ОТБОР...    
                                                                 Повече от 20 години ОПТИКС е лидер в областта на високотехнологичното оптично производство
РЗИ - Пазарджик информира днес за 44 положителни проби през последното денонощие. 
Във връзка с прилагането на Регламент (ЕС) № 267 от 16.02.2021 г. на Европейския парламент
Църквата "Св.Въведение Богородично" в Панагюрище Църквата "Св.Въведение Богородично" в Панагюрище СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Честит имен ден на Лидия!

Написана от  Сряда, 20 Май 2020 09:37
На 20 май Българската православна църква почита Света мъченица Лидия. Тя била продавачка на багрени платове
и слушала заедно с другите жени какво говори Св. апостол Павел по време на мисията си в нейния град. Лидия приела Св. апостол Павел да живее в дома си и заедно с цялото си семейство приели християнската вяра.
Според историците това не е истинското й име, а означава, че е родом от Лидия.
Bъпреки че кралството влиза в границите на персийската империя 323 г. пр.н.е., жителите му продължават да се наричат "лидийци" доста врем след това. В българската народна традиция думата "Лида" се използва за синоним на "разглезена девойка".
Лидия и Филит били християни и по тази причина били заловени и изправени пред изператора на разпит. По време на разпита императорът не могъл да противоречи на мъдрите отговори на светите мъченици и ги изпратил в Илирия на съд при военачалника Амфилохий. Там ги измъчвали, а след това ги затворили в тъмница. През нощта им се явил ангел, за да им вдъхне смелост.
На другия ден ги измъчвали, като ги потопили в котел, пълен с масло и сяра. Но щом ги потопили, котелът веднага изстинал. Щом научил това, измператор Адриян пристигнал от Рим, изпълнен с гняв и закани, и заповядал да нагряват котела с масло в продължение на седем дни и после да хвърлят в него светите мъченици. Но когато ги потопили, те останали невредими. Посраменият император си тръгнал, а мъчениците започнали да се молят и да благодарят на Бога. След това предали Богу дух.
Лидия - има гръцки произход и е име на кралство в древна Месопотамия (1200 - 323 г. пр.н.е.), дом на легендарно богатия крал Крез. Първата жена, наричана Лидия, е съпругата на Филит, но според историците това не е истинското й име, а означение че е лидийка понеже е родена в Лидия.
Честит имен ден на всички дами, носещи името Лидия!

Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси