Следвайте ни и в социалните мрежи:

Община Панагюрище ще подпомогне финансово издаването на 9 книги по проекта „Панагюрище – духовност и творчество в едно“.
Присъедини се към нашия отбор … очакваме те!
В съботата преди Петдесетница православният свят отбелязва Черешова задушница.
"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД

гр. Панагюрище
 
ПРОДАВА СЛЕДНОТО

УПОТРЕБЯВАНО ОБОРУДВАНЕ:
Проектът „Живот за царския орел" (Life for safe grid) е номиниран от ЕК сред 15-те финалиста за наградите по LIFE проекти 2020.
За второто лунно затъмнение от полусянката на Земята за 2020 г.

Паметта на жертвите от арменския геноцид почитат редица страни днес

Написана от  Петък, 24 Април 2020 09:16
Паметта на жертвите на арменския геноцид се почита всяка година на 24 април.
Република Турция, наследник на Османската империя, възразява срещу използването на термина „геноцид“, за описване на събитията по това време, и не признава каквато и да било отговорност на турския народ или турската или османската администрация за тези събития.
Арменският геноцид официално е признат от: Европейския парламент, от Комисията по външни отношения на Камарата на представителите на САЩ, от Комисията по външни отношения на Конгреса на САЩ, от държавите: Аржентина, Австралия, Армения, Белгия, Ватикана, Венецуела, Гърция, Италия, Канада, Кипър, Ливан, Литва, Полша, Русия, Сирия, Словакия, Уругвай, Франция, Холандия, Швеция, Швейцария, Чили, от регионите: в Австралия - щатите Южна Австралия и Нов Южен Уелс, в Бразилия - Сеара и Сао Пауло, във Великобритания - Шотландия, Северна Ирландия и Уелс, в Италия - много общини гласуват признаването на геноцида, в Испания - Страната на баските и Каталуния, в Канада - Онтарио и Квебек, в Украйна - Крим.
В САЩ 42 от 50-те щата и Сенатът признават геноцида.
През 2015 година
 Народно събрание на България приема декларация, с която признава „масовото изтребление“ на арменци, а Общинските съвети на Бяла Слатина, Бургас, ВарнаВидинДобричКарловоЛясковец, Пазарджик, Пловдив, Русе, СилистраСофия , Стара Загора, Шумен и Ямбол официално са признали извършения над арменците геноцид.
По време на Първата Световна война и малко след това в Османската империя загиват 1,5 млн. арменци. 
И днес Турция и Армения все още спорят дали те са жертва на геноцид или гражданска война, както и колко точно са жертвите. Въпреки че почита паметта на загиналите, Анкара реагира гневно на решението на световни лидери за признаване на геноцид и смята това за опит за натиск.
В памет на жертвите oshtepan.com
публикува стихотворението "Арменци" на Пейо Яворов.

 

Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси