Следвайте ни и в социалните мрежи:

На заседанието на Областния кризисен щаб областният управител Стефан Мирев съобщи, че 
Днес, 2 април, в Международния ден на проверка на фактите, Европейският парламент допринася
СТАЖАНТСКА ПРОГРАМА
НА „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“АД ` 2020
МЕЧТАЙ, ВЯРВАЙ, ОПИТАЙ!
Учениците няма да имат пролетна ваканция, ще почиват само по време на великденските празници. 
Регионалната здравна инспекция в Пазарджик уведомява – потвърден е положителен резултат за COVID-19
 
При сценарий извънредното положение в страната да бъде удължено до 13 май, Държавните зрелостни изпити ще бъдат изместени
Кръстьо Симеонов и хавлии, произведени в Панагюрище Кръстьо Симеонов и хавлии, произведени в Панагюрище

Да си спомним за Кръстьо Симеонов Бояджиев, основател на хавлиеното производство в Панагюрище

Написана от  Понеделник, 23 Март 2020 13:57
 
След тежка операция във Виена през март 1935 год. умира Кръстьо Симеонов Бояджиев, основател на хавлиеното производство в Панагюрище. 
През Първата световна война той е мобилизиран в Главно интендантско управление на армията и покрай другите стоки, с които снабдява войската, са и хавлиените кърпи, предназначени за офицерския състав. Кръстьо Симеонов установява връзка с двама майстори от Пирдоп и Златица, които тъкат хавлиени кърпи на ръчни станове, финансира ги, доставя им необходимата прежда и изкупува продукцията им, която доставя на интендантството.

След войната довежда двама майстори в Панагюрище, наема няколко опитни в тъкането жени от града, назначава майстор за изработването на нови дървени тъкачни станове, част от които монтират и в домовете на тъкачките.
Предприятието е все още малка работилница.Бъдещето производство се нуждае от кредитиране. Кръстьо Симеонов събира няколко съдружници, които го подпомагат финансово и за регистрирането на фирмата избира формата Командитно дружество. Създава я през 1923 г. с наименованието „Първа българска фабрика за хавлии – Командитно дружество”.  Макар че фирмата се развива успешно и дори получава безвъзмездно значителна сума по Закона на защита на българската индустрия, механизирането на производството не става лесно.
През 1924 г. Кръстьо Симеонов посещава Международния панаир в Лайпциг, Германия, и договаря доставката на механични станове и спомагателни машини - бобинарки и шпулмашини. Но има проблем с монтжа и затова продължава с дървените ръчни тъкачни станове. През 1929-1932 г. успява да осъществи нова доставка от Германия и монтажа на 4 жакардови стана.
През 1931 г. дружеството се преобразува в Акционерно дружество "Кр.Симеонов". Същата година фабриката е открита с водосвет и в следващите години производството на хавлен плат, хавлиени кърпи и бебешки хавлии постоянно бележи напредък. 
В продължение на повече от 70 години фабриката, създадена от Кръстьо Симеонов, е единственото предприятие  в България за производство на хавлиен плат. По време на национализацията през 1947 г. във фабриката работят 13 стана с 40 работници. 
Кръстьо Симеонов Бояджиев е не само създател на хавлиеното производство в България. Тй има заслуги и в развитието на самоуправлението на Панагюрска община през 20-те години на XX век. През декември 1928 г. той е изран за кмет и остава на поста до 28 декември 1929 г., когато сам подава оставка поради заболяване и спешна необходимост от лечение.
Времето, през което Кръстьо Симеонов е кмет, е твърде важно за Панагюрище, тъй като няколко важни за града проекти получават своята окончателна реализация или продължават развитието си. През юни под неговото ръководство се оббявява търг за строителство н втория етаж от Театър /паметник-музей "20 април", надземната част. 
Решението за издигане на внушителна сграда с културно предназначение, която да символизира преклонението на панагюрци пред героите от Априлското въстание 1876 г., е взето още през 1923 г., когато кмет е Иван Бобеков. По осъществяването на идеята работят и кметовете Яким Ушев, Иван Деянов и Димитър п.Нейков. Кръстьо Симеонов достойно продължава техните усилия и в края на декември 1929 г. сградата е открита с театрално представление.
През май 1929 г. с водосвет са открити Паметникът на Оборищенското събрание от 1876 г. и паметната плоча при сливането на реките Панова и Асарел като част от внушителните тържества, които се провеждат в чест на 1000-годишнината от царуването на Симеон и 50 години от Освобождението на България.
По инициатива на Кръстьо Симеонов започва залесяването с борови дървета на хълма Маньово бърдо. В основните му задълженния като кмет е продължаването на работата по строителството на  ж.п.линията Пловдив-Панагюрище и еликтрификацията на града от Водния синдикат "Въча".
И кает индустриалец, и като кмет, Кръстьо Симеонов показва новаторски дух, воля и енергия за постигане на целите, които той сам си поставя или обществото му поставя.
Роден е в Панагюрище между 1882-1885 г. След завършване на Панагюрското четирикласно училище получава солидно образование в Търговската гимназия в Свищов. 
ИЗТОЧНИК:
Книгата "Панагюрци вчера и днес", първа част, 2007 
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси