Следвайте ни и в социалните мрежи:


СТАЖАНТСКА ПРОГРАМА
НА „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“АД ` 2020
МЕЧТАЙ, ВЯРВАЙ, ОПИТАЙ!
През 2018 г. в преработващата промишленост в България са наети 519 00 души. Близо ¼ или над 100 000 от тях са в Столична община
Всички договорени трудови възнаграждения на педагогическите специалисти за периода на дистационно обучение
Криминалисти от РУ-Пазарджик задържаха мъж за извършено от него убийство.
"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД
гр. Панагюрище
 
ПРОДАВА СЛЕДНОТО УПОТРЕБЯВАНО ОБОРУДВАНЕ:
От Регионалната здравна инспекция в Пазарджик тази сутрин съобщиха,
Църквата "Св.Въведение Богородично" в Панагюрище Църквата "Св.Въведение Богородично" в Панагюрище СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Празник на пчеларите е. Църквата почита Св.свщмчк Харалампий Чудотворец и Св.мчца Валентина

Написана от  Понеделник, 10 Февруари 2020 07:42
Паметта на Св. свещеномъченик Харалампий и Св. мъченица Валентина почита на 10 февруари
Българската православна църква. Свети свещеномъченик Харалампий е живял през втори век в град Магнезия, Мала Азия. Той заемал епископската катедра и бил смел проповедник на християнската вяра.
Бил вече над стогодишна възраст, когато по нареждане на Септимий Север се започнало гонение, жестоки мъчения и умъртвяване на християните. За да спасят живота си, те трябвало публично да се отрекат от вярата си и да принесат жертва в езическите капища. Без да се страхува за живота си, Магнезийският епископ Харалампий проповядвал Христовото учение.Изправен на съд, напразно бил увещаван да се поклони на идолите. Предаден на мъчения, стъргали тялото му с железни куки, но раните по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт.
Осъден на посичане, Св. Харалампий издъхнал на 113 години, преди мечът да го докосне. Годината е 198. Преди смъртта си той се стараел да отвърне людете от поклонение на идолите, като им говорел:
Моят Цар Иисус Христос пратил пророците и апостолите, за да могат всички люде да се вразумят от тяхната проповед и да вървят неуклонно по пътя на правдата. Покланящите се на идоли предават душата си на смърт. А Иисус Христос чрез пророците и апостолите ни показват пътя към вечния живот, а не да вършим дела, които принасят на душата вечна гибел.
В българския народен календар днешният ден се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден. Според народните представи св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата.
Св. Харалампий се приема и като покровител на пчеларите. Затова на този ден се носи мед за освещаване в църквата, за да има здраве и мед през цялата година. Смята се, че този мед е придобил лековити сили, затова се пази за специални случаи през цялата година. Ако някой се разболее, му дават от него, та по-бързо да се възстанови. Наред с меда се пече и питка, която също се носи в църква за освещаване. След това осветената питка се раздава за здраве и благополучие.
Имен ден днес празнуват Валентин, Валентина, Валя, Ламби, Хараламби.Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси