Следвайте ни и в социалните мрежи:

Областният управител Стефан Мирев и директорът на Областно пътно управление-Пазарджик инж. Мая Шимбова
"АСАРЕЛ-мЕДЕТ" АД

гр. Панагюрище
провежда офертно проучване за избор на фирма
На 1 март - Сирни Заговезни, в селата Бъта, Попинци и Елшица ще бъде спазен обичаят
За изграждане и оборудване на физкултурни салони в българските училища по бюджета на Министерството на младежта и спорта
Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 10,4 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите. 
"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД
гр. Панагюрище
 
ПРОДАВА СЛЕДНОТО УПОТРЕБЯВАНО ОБОРУДВАНЕ:
Църквата "Св.Георги Победоносец" в Панагюрище  Църквата "Св.Георги Победоносец" в Панагюрище СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Антоновден е. Честит празник на имениците!

Написана от  Петък, 17 Януари 2020 06:33
Днес Православната църква почита паметта на Преподобний Антоний Велики.
Той преживява до 105-годишна възраст, като запазва телесното си здраве и сила. Година преди смъртта си, участва в борбата на Църквата против арианската ерес, като излиза в Александрия в открит диспут с еретиците и ги побеждава. Прекарва 20 години при пълно усамотение в постройка в пустинята.

Преподобний Антоний е представен като по-малък брат близнак на св. Атанас. Св. Антон и св. Атанас се смятат за покровители на ковачите и железарите.  В народния календар на българите Антоновден влиза в  състава на тридневен празничен комплекс.Започващ ден по-рано на 16-и с празника " Южници -верижници", той се празнува за здравето на домашните животни и за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата и шарката.
Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана "за белята, за лелята", както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден.
.
Днес имен ден празнуват: Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси