Следвайте ни и в социалните мрежи:

През 2020 година Община Панагюрище ще финансира проекти, осъществени с активното участие на младежи, на конкурсен принцип,

В тазгодишното издание на Националния конкурс за непубликувана поезия за деца „Стоян Дринов” се включиха 64 автори от България.
Българско изобретение има възможност да подпомогне съществено всекидневието на медиците на първа линия, осигурявайки им здравословна и чиста работна среда.
Предвижда се 101 безработни лица да бъдат наети на работа за срок от 4 месеца по Регионалната програма за заетост в област .Пазарджик

Само 2 са обявените работни места за специалисти с висше образование тази седмица в Дирекция "Бюро по трда" - Панагюрище:
"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД

гр. Панагюрище
 
ПРОДАВА СЛЕДНОТО
УПОТРЕБЯВАНО ОБОРУДВАНЕ:
Църквата "Св.Георги Победоносец" в Панагюрище  Църквата "Св.Георги Победоносец" в Панагюрище СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Антоновден е. Честит празник на имениците!

Написана от  Петък, 17 Януари 2020 06:33
Днес Православната църква почита паметта на Преподобний Антоний Велики.
Той преживява до 105-годишна възраст, като запазва телесното си здраве и сила. Година преди смъртта си, участва в борбата на Църквата против арианската ерес, като излиза в Александрия в открит диспут с еретиците и ги побеждава. Прекарва 20 години при пълно усамотение в постройка в пустинята.

Преподобний Антоний е представен като по-малък брат близнак на св. Атанас. Св. Антон и св. Атанас се смятат за покровители на ковачите и железарите.  В народния календар на българите Антоновден влиза в  състава на тридневен празничен комплекс.Започващ ден по-рано на 16-и с празника " Южници -верижници", той се празнува за здравето на домашните животни и за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата и шарката.
Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана "за белята, за лелята", както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден.
.
Днес имен ден празнуват: Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси