Следвайте ни и в социалните мрежи:

В нощта срещу 22 септември 1908 министър-председателят на България посреща княз Фердинанд I
ПРИСЪЕДИНИ СЕ

КЪМ НАШИЯ ОТБОР..
.     
                                                 
Всяка година на 21 септември светът отбелязва Деня на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден,
"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД
гр. Панагюрище
 
ПРОДАВА СЛЕДНОТО

УПОТРЕБЯВАНО ОБОРУДВАНЕ:
42 ученици от I до VIII клас участваха в състезанието по приложно колоездене, организирано от Община Панагюрище и Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище.
 
След многократно боледуване рано сутринта на 19 септември ни напусна Красимира Василева М'Бай -
Икона на Св.Нина равноапостолна и църквата "Св.Георги Победоносец" в Панагюрище Икона на Св.Нина равноапостолна и църквата "Св.Георги Победоносец" в Панагюрище СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Св.Нина равноапостолна почита БПЦ днес

Написана от  Вторник, 14 Януари 2020 08:52
Православната църква почита на 14 януари Св. Нина равноапостолна. Родена в Кападокия в края на трети век,
Нина била единствената дъщеря на римския военачалник Забулон и съпругата му Сузана. По бащина линия тя е сродница на св. Георги Победоносец, а по майчина – на Йерусалимския патриарх. Момичето било на 12 г., когато семейството й се преместило в Йерусалим. Фамилията решила да следва стриктно Христовото учение. 
Баща й бил ревностен християнин и искал да служи на Бога. По взаимно съгласие и с благословението на Йерусалимския патриарх родителите й се разделили, за да служат изцяло на Бога: баща й отишъл в Йорданската пустиня, а майка й била поставена за дякониса при храма на Гроба Господен. Възпитанието на малката Нина било поверено на благочестивата старица Нианфора. Нина се установила в Грузия, която в миналото се наричала Иверия. Тя успяла да положи основите на християнството в Грузия и да покръсти много грузинци. Началото било трудно, защото владетелят на Грузия цар Мириан бил идолопоклонник. С вяра и смирение Света Нина успяла да го покръсти. След което поданиците му лесно се приобщили към православната църква. След като приела Христовата вяра, владетелят Мириан станал значима личност за православието, а Света Нина е приемана за просветителка и Небесна покровителка на Иверия (Грузия).

След като се споминала, на гроба й цар Мириан започнал да гради храм в името на Св. Георги. Светата обител била завършена и осветена от сина му цар Бакур. Храмът бил обновяван многократно, но никога не бил разрушаван, той е оцелял и до днес
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси