Следвайте ни и в социалните мрежи:

"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД
гр. Панагюрище
ПРОДАВА СЛЕДНИТЕ УПОТРЕБЯВАНИ АВТОМОБИЛИ:
ДНЕС се открива ловният сезон на пернат дивеч. В тази връзка от районните управления в област Пазарджик
 Адриан НИКОЛОВ,
Институт за пазарна икономика
Последните две седмици дойдоха с нова вълна от правителствени мерки,
РЗИ - Пазарджик информира за 12 положителни проби за COVID-19 през последното денонощие.
"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД
гр. Панагюрище
 
ПРОДАВА СЛЕДНОТО УПОТРЕБЯВАНО ОБОРУДВАНЕ:
От Пресцентъра на ОДМВР-Пазарджик припомнят на водачите на МПС, че се удължава срокът
Църквата "Св.Въведение Богородично" в Панагюрище Църквата "Св.Въведение Богородично" в Панагюрище СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Честит имен ден на Иван, Иванка, Иво, Йоана, Йонко, Ивайла, Жана...!

Написана от  Вторник, 07 Януари 2020 07:35
Православната църква чества ДНЕС деня на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк, който кръщава Исус Христос в река Йордан.
 
Св. Йоан, известен още и като Предтеча, познава и посочва Исус като пратеник на Бога.
Според библейския разказ в дните на юдейския цар Ирод живеело благочестиво семейство – свещеник Захария и жена му Елисавета. Те и двамата били праведни пред Бога, като ходели непорочно във всичките Господни заповеди и наредби. Макар да имали дълъг живот, двамата нямали чадо, понеже Елисавета била неплодна. Двамата не преставали да се молят на Бог да им дари дете.
Веднъж, когато Захарий служел в Божия храм, му се явил ангел от Господа, стоящ отдясно на кандилния олтар. Като го видял, Захарий се смутил и го обзело страх. Но ангелът му рекъл да не се бои, защото молитвата му е чута и жена му Елисавета ще роди син, когото ще нарекат Йоан.“Той ще ти бъде за радост и веселие и мнозина ще се радват за неговото рождение. Защото ще бъде велик пред Господа; вино и спиртно питие няма да пие;и ще се изпълни със Святия дух още от майчината си утроба. И ще обърне мнозина от израиляните към Господа, техния Бог. Той ще върви пред лицето Му в духа и силата на Илия, за да обърне сърцата на бащите към чедата, и непокорните към мъдростта на праведните, та да приготви за Господа благоразположен народ“.
Захарий попитал по какво ще узнае това, защото е стар и жена му е в напреднала възраст. Ангелът му отговорил: „Аз съм Гавриил, който стои пред Бога;и съм изпратен да ти говоряи да ти благоветствам това. И ето, ще млъкнеш и не ще можеш да говориш до деня, когато ще се сбъдне това, защото не повярва на думите ми, които ще се сбъднат своевременно“.
Когато Захарий излязъл от храма, не можел да проговори на хората и те разбрали, че е имал видение в храма, защото той им правел знаци. След като свършили дните на служенето му, Захарий си отишъл у дома и жена му Елисавета заченала, но 5 месеца криела от хората и казвала: „Така ми стори Господ в дните, когато погледна милостиво, за да отнеме от човеците причината да ме корят“.
За Йоан Предтеча Господ известил на хората чрез пророк Малахия.
Когато дошло времето, Елисавета родила син. Когато узнали, сродниците и съседите й се радвали заедно с нея и благодарели на Господа за тази велика милост. На осмия ден след раждането на младенеца отишли да обрежат детенцето. Искали да го нарекат Захария, по бащиното му име. Но майка му Елисавета казала, че ще се нарече ЙОАН. Дошлите не били съгласни, защото в рода й няма никой, който да се нарича с това име. И със знаци попитали бащата как той би искал да се казва рожбата им. А той поискал дъсчица и написал: „ЙОАН е името му“. Всички се удивили, но устата на Захарий се развързали, той проговорил и благославял Бога, като пророчествал за скорошното идване на Спасителя. За младенеца предсказал, че ще се нарече пророк на Бога Всевишни и ще стане Негов Предтеча. Той дошъл в света, за да подготви хората за срещата с Господа, да ги призове към покаяние, да ги очисти и примири с Бога.
 Страх обзело всичките им съседи и за това започнало да се говори по цялата хълмиста страна на Юдея. Всички, които чули това, го пазели в сърцата си, казвайки: Какво ли ще бъде това детенце?Защото Господнята ръка беше с него.
А детенцето растяло и крепнело по дух. И било в пустинята до деня /когато станал на 30 години/, в който се явил на Израил иказал: „След мен иде Онзи, Който е по-силен от мен. Аз не съм достоен дори да развържа връзките на обувките Му. Аз ви кръщавам с вода, а Той ще ви кръсти със Святия Дух“.
Източник: БИБЛИЯТА
Евангелията на Лука и на Марк

Според народното вярване свети Йоан е покровител на кумството и на побратимството.
На Ивановден се ходи на гости на кума, младоженците му носят кравай, баница и вино, както кървавица и печено свинско месо.
Имен ден празнуват: Иван, Иво, Йоан, Ивайло, Иванка, Ивана, Иванета, Ива,Ина, Йоана, Йоанна, Ивелин, Ивелина, Ивайла, Ивета, Ивон, Ивона, Ивалин, Ивалина, Иванина, Ванина, Ваньо, Ваня, Калоян, Деян, Йовко, Йовка, Йото, Йонко, Йонка, Яне, Яна, Жан, Жана.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси