Следвайте ни и в социалните мрежи:

"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД

гр. Панагюрище

ПРОДАВА СЛЕДНИТЕ

УПОТРЕБЯВАНИ АВТОМОБИЛИ:
Времето, през което са полагани грижи за човек с право на чужда помощ, 
Заболелите спешни медици в Пазарджик са 11 и техни колеги от филиалите в областта ще бъдат командировани,
ДНЕС в Исторически музей – Стрелча  наградиха отличените в общинския конкурс за детско и ученическо творчество
ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ НАШИЯ ОТБОР...
Повече от 20 години ОПТИКС е лидер в областта на високотехнологичното оптично производство
На 10 август в Исторически музей - Панагюрище по инициатива на Родов комитет "Райна Княгиня"
Свети Седмочисленици и манстирът Св.Наум Охридски, намирщ се бблизо до гр.Охрид в Македония Свети Седмочисленици и манстирът Св.Наум Охридски, намирщ се бблизо до гр.Охрид в Македония Уикипедия и архив на oshtepan.com

Преподобни Наум Охридски почита днес Българската православна църква

Написана от  Понеделник, 23 Декември 2019 07:52
На 23 декември Българската правослвна църква почита Преподобни Наум Охридски, който е най-младият от учениците на Светите братя Кирил и Методий. 
Наум Охриски e българин от благороден произход, но оставя всичко и последва славянските равноапостоли св. Кирил и св.Методий в Моравия и Рим, където папа Адриан ІІ го ръкополага за свещеник.
След смъртта на Св. Методий той и Св. Климент се отправят за България, където българският цар Борис Михаил ги приема с радост. Св. Климент като учител на славянска писменост изпраща в югозападната част на държавата, а Св. Наум остава в тогавашната столица Плиска.
През 893 г. на историческия църковнонароден събор се решава българската столица да бъде пренесена в Преслав. На същия събор Симеон Велики е провъзгласен за цар вместо приелия монашество Св. Борис–Михаил, а Св. Климент е ръкоположен за епископ. Тогава на негово място за учител е назначен Св. Наум, който работи там 7 години. После той построява манастир на брега на Охридското езеро на името на Св. Архангели и живее в него десет години.
Представя се пред Господа на 23 декември 910 г., след като приема монашеско пострижение. Погребват го на северната стена на храма, където и днес хора от различни краища на света се покланят в знак на почит към делото му.
Паметта на преподобни Наум Охридски Православната църква чества и на 20 юни, и на 27 юли - Св. Седмочисленици (Св. Св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий).
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси