Следвайте ни и в социалните мрежи:

Приятелство. Предателство. Подозрение. Истина или... лъжа. 
РЗИ - Пазарджик информира ДНЕС за 26 положителни проби за covid-19 в област Пазарджик за изминалото денонощие.
През ноември 2021 г. ще се проведе кампания под наслов „Home connect – доброто ни свързва”, 

Заместник-областният управител Стоян Парпулов проведе ДНЕС консултации с политическите партии и коалиции
Поредния музикален успех постигна панагюрският талант Василена Маслева.
Едно от най-обичаните заглавия в афиша си ще представи великотърновският Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”
Срещата на Атанас Скатов с панагюрци Срещата на Атанас Скатов с панагюрци СНИМКИ: Павлина Вайсилова

Алпинистът Атанас Скатов пред панагюрци: Над 8000 метра изгревите са много красиви

Написана от  Сряда, 18 Декември 2019 20:37
 
Почти два часа продължи срещата на панагюрци с Атанас Скатов, който през настоящата 2019 година изкачи 4 върха над 8000 метра за 140 дни.
Алпинистът е покорил седемте континентални първенци Seven Summits и 11 върха над 8000 метра. Два пъти изкачва най-високия връх в света – Еверест  - по Северния и Южния маршрут.
Първата му победа над върха 
Джомолунгма - „Богинята-майка на света“ -  е на 24 май 2014 г.
Интригуващ е фактът, че част от изкачванията алпинистът прави сам, без водачи.
Атанас Скатов от няколко години прави експеримент със себе си, каза в началото на срещата в препълнената камерна зала на Театър дом-паметник директорът на Историческия музей в Панагюрище доц.д-р Атанас Шопов.

Той представи кратки биографични данни за госта, когото определи като пример за силата на човешкия дух. Доцент Шопов акцентува върху факта, че до лятото на 2010 година Атанас Скатов е чужд не само на какъвто и да е спорт, а и на физическа активност. Но магията на планината го пленява, когато преминава традиционния туристически маршрут Ком-Емине. През 2011 година той преминава отново този маршрут, а на следващата година го минава за трети път. Оттогава няма ден, в който Атанас Скатов да няма досег с неповторимата атмосфера на планината.
От 2006 год. той не консумира месо, малко по-късно спира яденето и на всякакви животински продукти, а през 2012 г. престава да яде дори пчелен мед. 
Какво го мотивира да промени на 180 градуса отношението си към алпинизма и да започне да води здравословен и природосъобразен начин на живот, сподели Атанас Скатов. Той представи пред панагюрци интригуващи документални кадри от покоряването на осемхилядниците, като каза, че над 8000 метра изгревите са много красиви.
На 1 октомври 2015 г. Атанас Скатов изкачва
 връх Анапурна 1, който е на десето място в света по височина - 8091 метра. Върхът има най-много изкачвания - 297, но и най-висока смъъртност при изкачванията. Той е първият осемхилядник, изкачен от човек. От последния базов лагер до най-високат точка на Анапурна 1 Атанас Скатов стига за 24 часа.
На 23 май 2016 г. българският алпинист, роден в Сливен през 19978 г., стъпва на връх Макалу, висок 8863 метра. Счита се за един от най-трудните за изкачване върховеНамира се на 22 km източно от Еверест.
В края на срещата алпинистът раздаде множество автографи върху книгите си, които са неговите дневници от изкачванията и предизвикаха силен интерес сред панагюрци.
Атанас Скатов бе гост на Панагюрище по покана на г-н Николай Карагьозов, учителя по физическо възпитание в ОУ "Проф.Марин Дринов", и с финансовата подкрепа на "ОПТИКС" АД.


Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси