Следвайте ни и в социалните мрежи:

Работните места за специалисти с висше образование към 31 март, обявени в Бюро по труда - Панагюрище, са три:
Дарение в размер на 300 000 лева под формата на лични предпазни средства, експресни тестове и финансова подкрепа 
СТАЖАНТСКА ПРОГРАМА
НА „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“АД ` 2020
МЕЧТАЙ, ВЯРВАЙ, ОПИТАЙ!
Задължителното носене на защитна маска на открити и в закрити обществени места отпада,
Всяко нещо има своя кулминация - било то чувство или положение в живота,
COVID-19 се настани и в нова област – Силистра, където положителни проби са дали мъж жена на около 80 години.

Почитаме преподобни Сава Освещени

Написана от  Четвъртък, 05 Декември 2019 06:50
На 5 декември Православната църква почита преподобни Сава Освещени.
Той се родил в 439 г. в област Кападокия (Източна Мала Азия) в семейство на благородни и благочестиви родители. Когато навършил 5 години, бил оставен заедно с имуществото на родителите си у роднини, тъй като баща му бил на служба при царя и с майка му заминали за Александрия.
Малкият Сава, който още от ранна възраст се отличавал със зрелия си ум, виждайки враждата и разприте, които съществували между роднините му, се отказал от богатството си и отишъл във Флавиановия манастир (сега манастир „Св. Иоан Предтеча“). Тук той бързо изучил Псалтира и останалите книги от Свещеното Писание и във всичко следвал монашеския устав.
В този манастир Сава живял пет години. След това у него се породило голямо желание да отиде в Иерусалим, за да се поклони на светите места и да посети отците, които живеели в пустинята около града, да получи полза от техните беседи, както и да намери там място за себе си.
Когато бил на 18 години, Сава дошъл в Иерусалим в манастира на Свети Пасарион. Тук прекарал зимата, постоянно мислейки за безмълвния пустиннически живот, на който искал да се отдаде. Голямо било желанието му да се срещне със Свети Евтимий Велики и успял. Помолил го да го приеме в неговата лавра. Виждайки младостта му, великият подвижник го отпратил в манастира, който бил под началничеството на блажения Теоктист. Евтимий му заповядал да се грижи за младия монах и предрекъл за него, че в скоро време с благодатта Христова, той ще просияе в монашеското житие повече от мнозина други, ще стане славен пример за всички палестински отшелници и ще издигне лавра, по-голяма от всички лаври в тая страна.
В Теоктистовия манастир Сава прекарал около 12 години, отдаден изцяло в служба на Бога с послушание и усърден труд. След това, поради голямото желание за усамотение и с благословията на Свети Евтимий, отишъл в пещера, където прекарвал дни и нощи в молитва и труд.В пещерата той прекарал пет години, след което Великия Евтимий го взел, за да се подвизава заедно с него в пустинята, тъй като той вече бил съвършен монах и въпреки младата си възраст, не отстъпвал по съвършенство на отците, които били остарели в подвизите на добродетелта. Много често свети Евтимий го наричал “млад старец“, защото бивайки млад по тяло, свети Сава бил стар по духовна мъдрост и непорочен живот.
След смъртта на великия подвижник, преподобни Сава живял известно време в Йорданската пустиня в манастира на преподобни Герасим. Една нощ свети Сава, който най-много от всичко желаел в пълна самота да се предаде на молитва и богомислие, в съня си видял ангел, който му посочил една пещера на мястото, където се намирал изсъхналия Силоамски поток. След като се събудил, той се отправил към посоченото място и се поселил в пещерата. Тук по цял ден и по-голямата част от нощта светията се молил и пеел псалми, като се хранил само с корени.
Така прекарал няколко години, след което при него започнали да идват и други, които желаели тих и усамотен живот. Постепенно цялата долина на Силоамския поток се заселила с пустинножители, които Бог укрепявал и опазвал сред страданията, подвизите и трудовете на избрания от тях живот. С наследството, което свети Сава получил след смъртта на родителите си, построил няколко манастира и болници, основал две страноприемници. До края на живота си той не преставал да поучава с думи, да бъде пример на кротост, смирение безмълвие, упование на Бога и напълно отричане от собствената си воля.
На 5 декември 533 г. (на 94 години), след като приел Пречистите Тайни и изрекъл: „Господи, в Твоите ръце предавам духа си!“, Свети Сава преминал в неленния живот.
Манастирът "Св. Сава" съществува и днес, като през Средновековието е средище на активна книжовна дейност и задължителна спирка за всички източноправославни поклонници.
Имен ден днес имат Сава, Светослав, Венцислав, Венцислава, Владислав, Владислава, Десислав, Десислава, Сабина,  Савка, Савчо, Светослава, Слав, Слава, Славей, Славейка, Славейко, Слави, Славка, Славчо, Станислав, Станислава, Съби...

Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси