Следвайте ни и в социалните мрежи:

42 ученици от I до VIII клас участваха в състезанието по приложно колоездене, организирано от Община Панагюрище и Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище.
 
След многократно боледуване рано сутринта на 19 септември ни напусна Красимира Василева М'Бай -
РЗИ - Пазарджик информира тази сутрин за 2 потвърдени положителни проби за COVID-19
Днес бе една от първите обществени прояви от новата година на Лайънс клуб - Панагюрище и Лео клуб - Панагюрище.
В рамките на европейска инициатива Дни на безопасността на пътя, които са от 16 до 22 септември,
Създателите на фалшиви новини използват традиционни медийни похвати за привличане вниманието на читателя.  
Църквата "Св.Въведение Богородично" в Панагюрище Църквата "Св.Въведение Богородично" в Панагюрище СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Църквата почита Св.мчца Варвара, считана от някои за покровителка на децата от болести

Написана от  Сряда, 04 Декември 2019 08:27
На 4 декември и Православната църква, и Католическата почитат паметта на
християнската  великомъченица Света Варвара,
родена в края на 3 век и починала през  306 г.
. Света Варвара е родена в семейството на аристократ - езичник от Никомедия, Мала Азия. Отличавала се е с впечатляваща красота. Ревнивият ѝ баща я затварил в кула - далеч от похотливи очи. През времето, когато е била затворена, Варвара имала много време да размишлява за Бога. Когато баща ѝ разрешил да излезе, за да си намери жених и да се омъжи, Варвара се запознала с християни и приела свето кръщениеКогато бащата научил, че дъщеря му е станала християнка, той наредил да я бичуват и получил съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт. По нареждане на бащата Варвара била обезглавена. Поверието говори, че Божието възмездие настига бащата на Варвара и управителя на града – и двамата са поразени от мълния. 
През 6 век мощите на Света Варвара са пренесени в Константинопол. През 12 век са преместени в Михайловския Златовърх манастир от Святополк II, а от 1930 почиват в Патриаршеската катедрала „Свети Владимир“ в Киев.
В православието Св. Варвара се смята за покровителка на починалите от внезапна смърт. Тези, които не са имали време да се покаят и причестят.
В някои райони на страната Света Варвара се е считала за покровителка на децата от болести, по-специално от дребна шарка, и хората я наричали Баба Шарка. В Добруджа вечерта срещу празника приготвят трапеза за Баба Шарка, на която поставят паничка с мед, медена питка, съд с вода и пешкир. В Западна България на празника деца палят огън на кръстопът, на който варят леща и изяждат по няколко зрънца. След това прескачат по три пъти огъня и вземат по една главня от него. Лещата и главнята се пазат като лекарство против дребна шарка.
Друг обичай е да се вари боб и да се слагат по няколко зърна на коляното на детето и то да ги изяде без ръце.
Празникът се нарича още Женска Коледа, тъй като едно време девойките се обличали празнично, обикаляли домовете и пеели песни за здраве.
Източници:
pravoslavieto.com и уикипедия
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси