Следвайте ни и в социалните мрежи:

Учителите по български език и литература в СУ “Нешо Бончев” провокираха учениците с различни инициативи 
Днес в зала „Арена Асарел” в Панагюрище се проведе коледният турнир по волейбол за момичета.
ДНЕС – 14 декември, Лео клубът в Панагюрище,
със съдействието на Община Панагюрище,  организира
 
Днес за Тесалоники, Гърция, заминаха трима състезатели на панагюрския СК "ОДИН" - Гаврил Христосков, Илчо Машев и Добри Байков,
"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД
гр. Панагюрище
провежда офертно проучване за избор
Националните медии обявиха кои състезатели са класирани в десетката Спортист на годината на България.

Авторът на романите "Ян Бибиян" и "Ян Бибиян на Луната" умира преди 70 години на 3 декември

Написана от  Вторник, 03 Декември 2019 09:08
Днес се навършват 70 години от кончината на майстора на късия разказ Димитър Иванов Стоянов, известен с псевдонима Елин Пелин. 
Той е роден в с.Байлово, Софийска област, на 8.07.1877 г. и е най-малкото от единадесетте деца в семейството.
Бъдещият писател първо учи в родното си село, после в Златица, Панагюрище, София.
След края на V гимназиален клас, незавършил пълния курс на гимназиалното образование, се връща в родното си село, където учителства в продължение на една година.
През есента на 1899 г. заминава за София, където се установява да живее. Поради незавършеното си средно образование не успява да стане редовен студент в Юридическия факултет на Университета. Не се сбъдва и мечтата му да учи в Рисувалното училище, където въпреки художническите си заложби не е приет. През ноември 1902 поставя началото на месечно списание, което назовава „Селска разговорка“. След установяването си в София се сближава с кръга около сп. „Летописи“ с редактор Константин Величков и уредник Димитър Бояджиев. Силно свързан е с групата около хумористичния вестник „Българан“, който започва да излиза през 1904. 
През 1906-1907г. е изпратен от Министерството на просвещението на специализация във Франция заедно с Яворов. След завръщането си работи в Народната библиотека, а от 1926 до 1944 г. е уредник на музея "Иван Вазов". От 1940 г. е чллен на Българската академия на науките. Същата година е избран за председател на Съюза на българските писатели.
Първите творчески опити на Елин Пелин са в областта на поезията, но в историята на българската литература остава като един от най-сладкодумните разказвачи, познаващ селските нрави, бит и душевност.
Елин Паелин е известен не само с разказите си, а и с романите за деца "Ян Бибиян" и "Ян Бибиян на Луната", с повестите "Гераците" и "Земя".

Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси