Следвайте ни и в социалните мрежи:

42 ученици от I до VIII клас участваха в състезанието по приложно колоездене, организирано от Община Панагюрище и Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище.
 
След многократно боледуване рано сутринта на 19 септември ни напусна Красимира Василева М'Бай -
РЗИ - Пазарджик информира тази сутрин за 2 потвърдени положителни проби за COVID-19
Днес бе една от първите обществени прояви от новата година на Лайънс клуб - Панагюрище и Лео клуб - Панагюрище.
В рамките на европейска инициатива Дни на безопасността на пътя, които са от 16 до 22 септември,
Създателите на фалшиви новини използват традиционни медийни похвати за привличане вниманието на читателя.  

Авторът на романите "Ян Бибиян" и "Ян Бибиян на Луната" умира преди 70 години на 3 декември

Написана от  Вторник, 03 Декември 2019 09:08
Днес се навършват 70 години от кончината на майстора на късия разказ Димитър Иванов Стоянов, известен с псевдонима Елин Пелин. 
Той е роден в с.Байлово, Софийска област, на 8.07.1877 г. и е най-малкото от единадесетте деца в семейството.
Бъдещият писател първо учи в родното си село, после в Златица, Панагюрище, София.
След края на V гимназиален клас, незавършил пълния курс на гимназиалното образование, се връща в родното си село, където учителства в продължение на една година.
През есента на 1899 г. заминава за София, където се установява да живее. Поради незавършеното си средно образование не успява да стане редовен студент в Юридическия факултет на Университета. Не се сбъдва и мечтата му да учи в Рисувалното училище, където въпреки художническите си заложби не е приет. През ноември 1902 поставя началото на месечно списание, което назовава „Селска разговорка“. След установяването си в София се сближава с кръга около сп. „Летописи“ с редактор Константин Величков и уредник Димитър Бояджиев. Силно свързан е с групата около хумористичния вестник „Българан“, който започва да излиза през 1904. 
През 1906-1907г. е изпратен от Министерството на просвещението на специализация във Франция заедно с Яворов. След завръщането си работи в Народната библиотека, а от 1926 до 1944 г. е уредник на музея "Иван Вазов". От 1940 г. е чллен на Българската академия на науките. Същата година е избран за председател на Съюза на българските писатели.
Първите творчески опити на Елин Пелин са в областта на поезията, но в историята на българската литература остава като един от най-сладкодумните разказвачи, познаващ селските нрави, бит и душевност.
Елин Паелин е известен не само с разказите си, а и с романите за деца "Ян Бибиян" и "Ян Бибиян на Луната", с повестите "Гераците" и "Земя".

Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси