Следвайте ни и в социалните мрежи:

На 25 януари (по нов стил) Православната църква почита Св. Григорий Богослов.
РЗИ - Пазарджик информира днес за 9 положителни проби за COVID-19 през изминалото денонощие.
"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД

гр. Панагюрище
 
ПРОДАВА СЛЕДНОТО

УПОТРЕБЯВАНО ОБОРУДВАНЕ:
РЗИ - Пазарджик информира днес за 40положителни проби за COVID-19 през изминалото денонощие.
В една бурна и динамична година, в която
хората се страхуват и отчуждават един от друг, 
До момента броят на заразените с COVID-19 в област Пазарджик е 5691. Общо 4 774 души са оздравели,
Манастирът "Св.Наум", намирщ се близо до гр.Охрид, Северна Македония, и една от църквите в гр.Панагюрище Манастирът "Св.Наум", намирщ се близо до гр.Охрид, Северна Македония, и една от църквите в гр.Панагюрище СНИМКИ: архив на oshtepan.com

ДНЕС Църквата почита Св.Климент Охридски

Написана от  Понеделник, 25 Ноември 2019 07:59
На 25 ноември Българската православна църква почита Свети Климент Охридски като един от светите Седмочисленици,
ученици на Светите братя Кирил и Методий
Свети Климент Охридски е първият епископ, проповядвал на старобългарски език.
 Предполага се, че е българин, роден в Югозападна Македония. Данните за живота му преди неговата дейност в България са оскъдни и се намират в две гръцки жития: "Пространното житие на Климент Охридски" от Теофилакт Охридски (1084-1107) и "Краткото житие на Климент Охридски" или т. нар. "Охридска легенда" от друг охридски архиепископ и също грък — Димитрий Хоматиан (1216-1234). Хоматиан пише, че първите гръцки преводи Климент е направил на "тукашния български диалект". Теофилакт е този, който го нарича "пръв епископ, който проповядвал на български език" и "най-учен мъж", а Димитрий Хоматиан пише за Климент: "Пръв той заедно с божествения Наум, Ангеларий и Горазд усърдно изучил Свещеното писание, преведено с божествено съдействие на тукашния български диалект от Кирил, истински богомъдър и равноапостолен отец, и отначало още бил заедно с Методий, известния учител на благочестие и православна вяра на мизийския народ.
Предполага се, че Климент е участвал на млади години още в хазарската и аланската мисии на Кирил и Методий през 859-861 г. Безспорно Климент участва и в мисията на Кирил и Методий във Великоморавия като техен ученик. В някои по-късни славянски жития се казва, че презвитер Климент е бил ръкоположен заедно с Наум в свещенически сан от папата в Рим в 868 г., преди смъртта на св. Кирил.
След смъртта на Кирил в Рим през 869 година той се връща с Методий в Панония и Великоморавия, а след като Методий умира (пролетта на 885 г.), Климент, заедно с избрания от Методий за негов наследник Горазд, оглавяват продължаващите спорове с германския клир и новия моравски княз във Великоморавия. 
Свети Климент Охридски е един от най-значимите автори на старобългарски език, той пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения. В "Краткото житие" се казва, че той "измислил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил". Затова се смята, че той въвежда и кирилицата, макар че е по-вероятно тя да се развива постепенно под силно византийско влияние в Преславската книжовна школа в началото на 10 век.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси