Следвайте ни и в социалните мрежи:

"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД
гр. Панагюрище
ПРОДАВА СЛЕДНИТЕ УПОТРЕБЯВАНИ АВТОМОБИЛИ:
ДНЕС се открива ловният сезон на пернат дивеч. В тази връзка от районните управления в област Пазарджик
 Адриан НИКОЛОВ,
Институт за пазарна икономика
Последните две седмици дойдоха с нова вълна от правителствени мерки,
РЗИ - Пазарджик информира за 12 положителни проби за COVID-19 през последното денонощие.
"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД
гр. Панагюрище
 
ПРОДАВА СЛЕДНОТО УПОТРЕБЯВАНО ОБОРУДВАНЕ:
От Пресцентъра на ОДМВР-Пазарджик припомнят на водачите на МПС, че се удължава срокът
Икона на Св.Анастасия и църквата "Св.Въведение Богородично" в Панагюрище Икона на Св.Анастасия и църквата "Св.Въведение Богородично" в Панагюрище СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Църквата почита паметта на Св.прпмчца Анастасия. Честит празник на имениците!

Написана от  Вторник, 29 Октомври 2019 08:08
На 29 октомври Православната църква почита паметта на Св.прпмчца Анастасия Римлянка. В желанието си напълно да се посветят на Бога
в третия век някои християнки от Рим се свързали помежду си и заедно се заселили на едно място, недалече от града, където образували девическа обител. Избрали си за ръководителка в духовния живот възрастна мъдра жена на име София, известна с високото си благочестие. Под нейното ръководство девиците водили строг живот, отдадени на молитва и труд.
Сред тях била Анастасия, която на тригодишна възраст останала без родители. София била за нея като втора майка. Грижела се за възпитанието и образованието й. Научила я на християнските истини, на евангелските добродетели. Когато Анастасия станала на 20 години, правела силно впечатление със своята красота. Била кротка, трудолюбива, винаги молитвено и благоговейно настроена. Млади знатни римски граждани я искали за съпруга. Но тя отхвърляла предложенията им. Решила да се посвети изцяло на Бога.
В това време император Деций започнал жестоко да гони християните. Фанатизирани езичници донесли на римския управител, че в обителта вън от града живее необикновено красива девойка, която вярва в Разпнатия и не уважава боговете. Управителят пратил войници да я доведат при него. Опитал се да я убеди да се откаже от Иисус Христос, но боголюбивата християнка твърдо отхвърляла всякакви доводи и предложения.
Управителят се озверил и наредил да бият и мъчат девойката. Тя пеела стихове от псалмите и повтаряла:
– Господи, мое прибежище и мой застъпник, не отстъпвай от мене! Изнемогва в болки душата ми. Страдам заради Тебе. Благоволи към мене, Твоята негодна служителка. Да Ти бъде приятно проливането на моята кръв. Да не бъда отхвърлена от лика на светите мъченици!
В тълпата имало християнин на име Кирил. Той подал два пъти вода на изнемогващата мъченица. Затова бил наказан със смърт. Мъченията на Анастасия стигнали до такава жестокост, че дори народът, който бил привикнал на такива жрелища, с ужас започнал да укорява управителя. Осакатеното тяло на светата девица било обезглавено и хвърлено вън от града.
Ангел се явил на София и й разказал за станалото. Тя бързо тя отишла на мястото, където било простряно тялото на мъченицата. С радостни сълзи го целунала. Благодарила с облекчение на своята мила дъщеря, загдето изпълнила нейния съвет и до последно издихание си изповядвала вярата си в Христа. 
Престарялата София няямала сили да погребе светото тяло. Тя само плачела над него. Дошли отнякъде двама християни. Те споделили скръбта и молитвите на старицата и благоговейно погребали тялото на света Анастасия Римлянка.
Имен ден днес празнуват Анастасия (гр. възкръснала), Анастаса, Настася, Саня , Сия, Сийка, Сиси.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси