Следвайте ни и в социалните мрежи:

Община Панагюрище ще подпомогне финансово издаването на 9 книги по проекта „Панагюрище – духовност и творчество в едно“.
Присъедини се към нашия отбор … очакваме те!
В съботата преди Петдесетница православният свят отбелязва Черешова задушница.
"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД

гр. Панагюрище
 
ПРОДАВА СЛЕДНОТО

УПОТРЕБЯВАНО ОБОРУДВАНЕ:
Проектът „Живот за царския орел" (Life for safe grid) е номиниран от ЕК сред 15-те финалиста за наградите по LIFE проекти 2020.
За второто лунно затъмнение от полусянката на Земята за 2020 г.
Картини с Бастилията и знаменитата Жана Д'Арк Картини с Бастилията и знаменитата Жана Д'Арк СНИМКИ: Уикипедия

Преди 230 години парижани превземат Бастилията. Франция чества националния си празник ДНЕС

Написана от  Неделя, 14 Юли 2019 09:51
Франция чества своя национален празник. На 14 юли през 1789 г. парижани щурмуват и превземат Бастилията -
средновековна крепост и затвор.
 Причината за обсадата на Бастилията от гражданите на Париж са плъзналите слухове, че кралят възнамерява да разпусне Учредителното събрание. В същото време кралските войски заемат позиция край Париж.
На 14 юли 1789 г. парижани, решени да окажат съпротива на кралските сили, се насочват към Бастилията, за да сложат ръка на складираните там оръжия, макар по традиция да се смята, че щурмът е с цел освобождаване на затворниците. По това време в крепостта е имало само седмина затворници, а гарнизонът, който я е охранявал, надхвърлял сто войници. Щурмът продължил четири часа, началникът на крепостта бил пленен, а затворниците пуснати.
 След 14 юли парижкото кметство решава Бастилията да бъде съборена, което става през следващите три години.
Краткият период 
между 1789 и 1791 година съвременните изследователи наричат “оптимистичната фаза” на Френската революция. Париж по това време е “градът на надеждата”.
Все още не е започнала войната, няма го и терорът. Кралят си остава на престола, но властта му е символична. 
Приета е Декларацията за правата на човека и гражданина,премахнато е класовото неравенство, избрано е Законодателното събрание. В обществото преобладава стремежа да се забравят старите сметки, започва да се заражда вярата в светлото бъдеще.
По време на щурма в нея има само седем затворници, но той се смята за начало на Френската революция и икона на Френската република.
Бастилията е построена през 1382 година като укрепление към подстъпите на столицата Париж. Скоро обаче започнала да изпълнява функциите на затвор и то предимно за политически затворници. За 400 години не малко знаменитости са преминали през крепостта затвор. Сред тях са Ларошфуко, Пиер де Бомарше, Маркиз дьо Сад, Никола Фуке....
Два пъти затворник в Бастилията е бил Франсоа Волтер.
     В края на XVIII Франция се оказва на ръба на банкрута. Свиканите Генерални щати - висшия съсловно-представителен орган - се самопровъзгласява за Учредително събрание и си поставя за цел изработването на конституционните основи на нов политически ред, изключващ абсолютизма.
 
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси