Следвайте ни и в социалните мрежи:

42 ученици от I до VIII клас участваха в състезанието по приложно колоездене, организирано от Община Панагюрище и Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище.
 
След многократно боледуване рано сутринта на 19 септември ни напусна Красимира Василева М'Бай -
РЗИ - Пазарджик информира тази сутрин за 2 потвърдени положителни проби за COVID-19
Днес бе една от първите обществени прояви от новата година на Лайънс клуб - Панагюрище и Лео клуб - Панагюрище.
В рамките на европейска инициатива Дни на безопасността на пътя, които са от 16 до 22 септември,
Създателите на фалшиви новини използват традиционни медийни похвати за привличане вниманието на читателя.  

Паметникът на проф.Лъчезар Цоцорков вече е факт, официално прерязаха лентата му

Написана от  Петък, 07 Юни 2019 12:20
Със стиховете на Веселин Ханчев "За да останеш, за да си потребен, за да те има и след теб дори...", започна ДНЕС, 7 юни, официалната церемония за откриване мемориала на проф.д-р Лъчезар
Цоцорков
 пред многофункционалната спортна зала "Арена Асарел".
Стотици жители и гости се събраха, много силни слова в негова памет се чуха, десетки венци и безброй цветя положиха институции и граждани пред паметника на съвременния възрожденец.

Част от посланията на проф.д-р Цоцорков, определящи стила му на живот и отношението му към околните, припомни изпълнителният директор на Фондация "Цоцорков род" Ирина Ботева.
Няма по-силна мотивация от това да мечтаеш, да превръщаш мечтите в цел и да увличаш последователи след себе си за превръщането на целта в реалност. Проф.Цоцорков това го умееше, каза г-жа Ботева и припомни част от акцентите в живота му. Като мениджър и бизнесмен няма национално отличие, което да не му е присъдено, каза още тя и проследи светлата диря, оставена от него.
 
Автор на паметника е известният скулптор Вежди Рашидов, който е работил заедно с асистента Красимир Ангелов. В началото на 2018 г. по предложение на Йордан Данов, който преди години завеждаще "Човешки ресурси" в "Асарел-Медет" АД, е създаден Инициативен комитет с председател Никола Белишки, кмет на община Панагюрище. За място на мемориала Инициативният комитет избира пространството пред спортна зала "Арена Асарел".
Кратко слово произнесе градоначалникът Белишки. Проф.Цоцорков беше и ще остане част от живота на много хора. Той остана в историята със съграденото от него и е пример как да обичаме, как да даваме, да не спираме, да вървим напред. Той бе голям панагюрец и голям българин. Носеше в сърцето, обичаше и се гордееше с България. Не спираше да опитва... Вярвам, че душата му пътува там, нейде в отвъдното, в царството небесно. И, където и да е, той винаги ще продължава да помага, каза Никола Белишки.
Топли думи за човека и предприемача сподели настоящият председател на БМГК д-р Николай Вълканов. Той акцентува върху идеята на проф.Цоцорков да се създаде минна камара в момент, когато повече предприятия в България са били фалирали или са били пред фалит. Днес Българската минно-геоложка камара обединява повече от 50 000 работещи, каза д-р Вълканов и заключи, че в живота на проф.Лъчезар Цоцорков изключително важни са били "Асарел-Медет", БМГК и семейството.
Скулпторът Вежди Рашидов припомни битката между Панагюрище и Пловдив за Панагюрското златно съкровище, което е национално притежание, и за разказа за срещата си преди години с Лъчезар Цоцорков.
Панагюрецът се поинтересувал как да се направи музей на 9-те златни съда в Панагюрище. Системи се сменят, паметници се бутат, но два паметника в България никой не може да пипне - на Евлоги и Христо Георгиеви, с чието дарение е направен Софийският университет. Те инвестират в образование, припомни скулпторът и каза, че Цоцорков е като тях. За работата си по мемориала Вежди Рашидов сподели, че не е била лесна, но двамата с асистента са успели да хванат образа и характера му. "Това е човек, който заслужава да има паметник и дай, Боже, повече като него", заключи творецът.


Какъв човек беше Лъчезар Цоцорков, сподели и синът му Димитър.
Той разказа: "...Мечтаеше как да превърне община Панагюрище във водеща община, защото го заслужаваме. Помня как всеки проект, с който се захванеше, го изпипваше в детайли..." Димитър Цоцорков благодари на Вежди Рашидов за създадения "одухотворен" мемориал на баща му и призова всички да бъден като него - "честни и почтени, и да не бъдем егоисти, за да направим България по-добро място за живеене.
Лентата на паметника прерязаха кметът на общината Никола Белишки и Димитър Цоцорков, син на оставилия светла диря в съвременната .история на Панагюрския край Човек.
 


Писмо от името на министъра на енергетиката Теменужка Петкова прочете заместникът й Г.Станков.
В писмото енергийният министър определяше Л.Цоцорков като "необикновен българин..., ерудиран бизнесмен...,
всеотдаен общественик и родолюбец".За да останеш, за да си потребен,
за да те има и след теб дори,
ти всяка вещ и образ покрай тебе
открий отново и пресътвори.
Пресътвори ги ти като лозата,
затворила пространствата в зърна,
като дървото в плод, като пчелата,
създала мед от пръст и светлина;
като жената стенеща, в която
по-траен образ дири любовта,
като земята, връщаща богато
и облаци, и птици, и листа.
О, трябва всяка вещ да се изстрада,
повторно всяка вещ да се роди
и всеки образ, който в теб попада,
да свети с блясък, непознат преди,
и мислите да правят в тебе рани,
мъчително и дълго да тежат,
и всяка мисъл в тебе да остане
като зараснал белег в твойта плът.
Как иначе това, което вземаш,
стократно оплодено ще дадеш
в горещи багри, в щик или поема,
в космичен полет и в чугунна пещ?
Как то ще стане дирене сурово
и кратък залез, и другарска реч,
и падане, и ставане отново,
и тръгване отново надалеч,
и ласка по косата, и засада,
и хоризонти с мамещи звезди?
О, трябва този свят да се изстрада,
повторно трябва в теб да се роди
и всяка вещ, и образ покрай тебе
сърцето твое да пресътвори,
за да останеш, за да си потребен,
за да те има и след теб дори.
 
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси