Следвайте ни и в социалните мрежи:

На 21 март в СУ "Нешо Бончев"- Панагюрище, по проект "ТИМ - Технологии и Иновативни Методи" и във връзка с честването на 180 – годишнината 
 
От 1993 г. насам всяка година на 22 март се отбелязва Световният ден на водата с цел привличане на вниманието върху значението на водата и необходимостта от опазването й. 
"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД
гр. Панагюрище
ПРОДАВА СЛЕДНИТЕ УПОТРЕБЯВАНИ АВТОМОБИЛИ:
Днес, 21 март 2019 г., Районна прокуратура-Панагюрище привлече като обвиняем Стойно Чачов, 
На 19-ти март в СУ „Нешо Бончев” – Панагюрище десетокласници и техните родители с срещнаха с главния счетоводител на училището П. Цанкова, 
Обявените свободни работни места в Дирекция "Бюро по труда" - Панагюрище за специалисти с висше образование тази седмица са за рехабилитатор, технолог химик и контрольор по качество

Урок по родолюбие на тема "Непобедимият Дели Дело"

Написана от  Сряда, 02 Януари 2019 19:57
      
На 2 януари школници от СУБ”Васил Левски” – гр.Стрелча с командир подполковник Михаил Неделев имаха урок по родолюбие в местния музей.
На урока присъстваха и техните родители.
Всички бяха посрещнати от директора на музея г-н Андон Божков, който изнесе доклад на тема за „Непобедимият Дели Дело”.
    На  2 януари 1826 година  е роден Недельо Стойнов или, както го знаят всички стрелчани, – Дели Дело. Той е един от най близките съратници на Апостола на българската свобода Васил Левски.

Животът му, макар и не дълъг, изпъстрен с ярки събития, познал горчивините на загубите и сладостта на победите, минава под много знамена. Но на всяко от тях вятърът на времето гали с грубата си, неподкупна длан един разярен български лев и дипли гордите и страховити думи „Смърт или свобода”. Още три ясни, категорични и съкровени думи „Чиста и свята република” съпътстват живота на Недельо Стойнов. Думи, произнесени от човека, на когото вярва до сетния си дъх.
          Недельо Стойнов е роден в село Стрелча, скътано в полите на Средна гора близо до Панагюрище и Копривщица. За  годините си знае твърде много: отначало учи в местното килийно училище, а по-късно се отдава на търговия, която му не само му носи сполука, но пък отваря по-широко очите му за турските своеволия и народните страдания, тъй като го принуждава да пътува из околността.
Буен, непокорен по природа, той не оставя нито едно турско издевателство ненаказано - на всеки удар отговаря с удар и бързо си спечелва славата на закрилник. Ответната реакция е закономерна: властта го преследва, затваря, предупреждава, измъчва. Вместо да го сломят обаче, тези преследвания го изпълват с решимост и твърдост, убеждават го в безсилието на потисника.
         Нещо трябва да се е случило през далечната 1859 година в живота на Дели Дело. Днес може само да се гадае какво е то. 
         Възможно е в годините, прекарани в търговия по големите градове Татар Пазарджик, Пловдив, Одрин и Стамбул, да е имал възможност да слуша огненото слово на бъдещия Апостол. Преки свидетелства обаче отсъстват или са твърде слаби.
Добре се познава и подържа връзка с руския вицеконсул в Пловдив Найден Геров.
               Подполковник Неделев допълни с няколко изречения разказа на г-н Божков за своя прадядо. Той подчерта, че до сетния си дъх Недельо Стойнов служи неотстъпно на думите на Апостола: „Чиста и свята република” и ги предава на своите синове Стойно, Бойчо, Никола и Владимир, участвали в Априлското въстание 1876 год.
Най-добрите школници бяха наградени от командира на батальона с почетни плакети „За активна обществена дейност и военно-патриотична подготовка”. Получиха ги:
1. Серж. школник  Мария Кръстева Илкова
2. Серж. школник  Надя Нешкова Иванова
3. Школник Младен Нешков Иванов
4. Школник  Гергана Кръстева Илкова
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

 


 


 

Нови коментари

Абониране

Въпроси