Следвайте ни и в социалните мрежи:

В рамките на европейска инициатива Дни на безопасността на пътя, които са от 16 до 22 септември,
Създателите на фалшиви новини използват традиционни медийни похвати за привличане вниманието на читателя.  
"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД
гр. Панагюрище

 
ПРОДАВА СЛЕДНОТО

УПОТРЕБЯВАНО ОБОРУДВАНЕ:
На 18 септември Регионален център „Читалища“ открива читалищна учебна година 2020-2021
На 17 септември Православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов
ОТ 11 до 13 септември в черноморската ни столица Варна се проведе финалът на държавното първенство за момчета и момичета до 12 години.
Цветя и топовни гърмежи в памет на поп Груйо Бански. Цветя и топовни гърмежи в памет на поп Груйо Бански. Снимките са предоставени от Р.Мутева.

Отбелязаха 105 години от смъртта на поп Груйо Бански

Написана от  Вторник, 19 Ноември 2013 16:31
105 години от смъртта на поп Груйо Бански бе отбелязана на 17 ноември от читалище „Пробуда – 1872” и Регионален клон „Традиция” с. Баня, съобщи секретарят на читалището Радка Мутева.
Цветя на паметника на легендарния заклинател на оборищенци поднесе и кметът на селото Стоян Ножделов.
Топовни гърмежи се понесоха над площада в селото, разказа Мутева и допълни - поп Груйо е символ на вярата  и победата, издигнал кръста и сабята в името на свободата, в името на поробена България. Готов да се пожертва за свободата на народа си, той остава да живее в спомените на бъдните поколения!
Историческа справка, предоставена от Мутева, разкрива „Поп Груйо живял 72 години. Преди смъртта си той нарежда: Няма да ме оставяте да стоя умрял през нощта в черквата (какъвто бил църковният ритуал), и да ме погрибате в двора на черквата, та всички селски кучета и котки да прескачат гроба ми, а ще ме погребете на Оборище или в селските гробища при народа!” Неговите съвременници от с.Баня и Панагюрище не възприели първото му желание да бъде погребан на Оборище, а го погребали в банските гробища.
Години са минали оттогава, но поп Груйо остава да живее с онова, което не умира и е вечно – пламъка на родолюбието, любовта към нашата бащина земя и свободата, която се получава с кръв.”
Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси