Следвайте ни и в социалните мрежи:

Днес, 21 март 2019 г., Районна прокуратура-Панагюрище привлече като обвиняем Стойно Чачов, 
На 19-ти март в СУ „Нешо Бончев” – Панагюрище десетокласници и техните родители с срещнаха с главния счетоводител на училището П. Цанкова, 
Обявените свободни работни места в Дирекция "Бюро по труда" - Панагюрище за специалисти с висше образование тази седмица са за рехабилитатор, технолог химик и контрольор по качество
"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД
гр. Панагюрище
 НАБИРА ОФЕРТИ
за избор на фирма-купувач на следното оборудване:
При огромна конкуренция на 17 март в зала «Локомотив»  в София се проведе държавният личен отборен шампионат по самбо за юноши и девойки до 20 години. 
На 16 март в панагюрското Народно читалище „Виделина - 1865“ се проведе финалното градско състезание по правоговор и правопис на българския език за второкласници Буквоплет 2019“,

Православната църква почита паметта на Преподобни Иларион Велики

Написана от  Неделя, 21 Октомври 2018 09:06
На 21 октомври Православната църква почита Св. Иларион, наречен Велики, защото бил пример на християнско подвижничество, 
велик чудотворец и лечител, баща на монашеството по Светите Земи. Родил се през 291 година в Палестина, близо до град Газа. Родителите му били езичници и го изпратили да учи в Александрия (Египет), където той се запознал с християнството. Приел Св. Кръщение и станал ученик на великия пустинножител и баща на монашеството - преп. Антоний Велики.
След време Св. Иларион се върнал в Палестина, но не заварил родителите си живи. Изпълнен с отшелническо настроение, той раздал имуществото си на роднини и бедни. За себе си избрал бедността. Поселил се недалеч от Маюм Газки в пустинно място между морето и езерото. Предал се на молитви и лишения. Благочестиви люде започнали да се заселват край него и заедно основали много манастири. Бог го дарил с чудотворството и той изцелявал болни и обладани, възкресявал мъртви. Смиреният му живот и благодатният дар да лекува душата и тялото привличали към него хиляди хора. Търсейки вглъбения живот и безмълвието, той много странствал, бил във Вавилон, Сицилия, Далмация и обърнал към вярата много езичници.
Св. Иларион завършил земния си път в Кипър. Като почувствал приближаването на смъртта, той завещал на любимия си ученик Исихий едно Евангелие, преписано със собствената му ръка. Подарил му и една своя проста дреха. Друго имущество нямал. Починал на 80-годишна възраст.
По-късно Исихий пренесъл в Палестина светите мощи на преп. Иларион Велики. При голямо стечение на вярващите те били положени във възстановения Маюмски манастир.
Източник: pravoslavieto.com

Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

 


 


 

Нови коментари

Абониране

Въпроси