Самодейците от с.Бъта участваха в тракийския събор "Богородична стъпка", на който представиха обичая изпращане на войник

Написана от  Понеделник, 27 Август 2018 17:49
С Диплом за принос в съхранението и развитието на фолклора се завърна Фолклорен ансамбъл „Иглика” при читалище Н.Й.Вапцаров– село Бъта,  от XIII Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка” 2018.
Съборът се проведе тази събота и неделя в Старозагорски бани и в него участваха над 4000 души. Детската певческа група към бътовското читалище изпя „Дотекла е река Тунджелия” и „Бре, Тодоре”, а Фолклорен ансамбъл „Иглика” представи музикално-танцовата композиция „Изпращане на войник”. 


 

Изпълненията на участниците оценяваше комисия в състав: доц.д-р Валентина Райчева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН; доц- д-р Веселка Тончева от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей; акад.Крум Георгиев, член на Международната академия за традиционно изкуство; акад.Кирил Тодоров, композитор, гл. худ. ръководител на АНПТ ”Зорница”; Христо Иванов, гл. худ. ръководител на общински фолклорен ансамбъл ”Загоре” и хоровият диригент Емил Минев.
На двете сцени в централните паркове самодейци от различни възрастови групи от всички краища на България представяха песни, танци и обичаи. 

Повече от два месеца два пъти в седмицата самодейците към НЧ"Н.Й.Вапцаров-1927" отделяха от свободното си време и репетираха за участието си в събора. 
През 1988 година Българската национална телевизия снима филм за този обичай със заглавие „Цялото войнство на село Бъта”. 
Обичаят е описан в книгата „Песните и обичаите на село Бъта, Панагюрско”, издаден през 2007 година от спечелен проект към Национален фонд „Култура”.
Участието на бътовските самодейци в събора е финансирано от Община Панагюрище по Програмата за стимулиране на читалищната дейност, уточнява секретарят на НЧ "Н.Й.Вапцаров-1927" Мария Кършева.
ИЗТОЧНИК и снимки
фейсбук страницата на ансамбъл "Иглика
Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси