"Бизони край Дунава" и Симеон Гаспаров. "Бизони край Дунава" и Симеон Гаспаров. oshtepan.com

Вечер с Metallica, Phil Collins и Симеон Гаспаров

Написана от  Вторник, 05 Ноември 2013 20:03
Различна, приятна, динамична, откровена и интригуваща бе тази вечер в Градска библиотека „Стоян Дринов”. Директорът й Стефан Рапонджиев представи „Бизони край Дунава” на Симеон Гаспаров,
който преди три години бе гост в голямата зала на Театъра, където с рок-опера „оживя” първата му книга „Врати от небеса или когато Джими Хендрикс беше българин”. Макар и не многобройна публиката беше особено любопитна за живота на Гаспаров в Чикаго, който се установява в САЩ през 1997 година. Кореспондентът на в. „Труд” и Нова Телевизия сподели спомени и настояще от живота си отвъд Океана , обяснявайки, че книгата му е за хуманността, която е навсякъде и дава смисъл на живота, и е в същото време неговият протест срещу изчезването на средната класа. Рапонджиев нарече „Бизони край Дунава” многопластова, най-добрият български роман за 2013 година, тежка, но докосваща душевността, книга на протеста, на ненасилието, търсеща обединяващото хората.
И всичко това, съпроводено от Metallica с Nothing Else Matters, и Phil Collins с Another Day In Paradise – разтърсващи и разкриващи друг свят. Представянето в Панагюрище бе веднага след тези в София и Пловдив.
В края на вечерта бе представен и издателят на книгата – Георги Милев от издателство „Пергамент”, който обеща да съдейства за гостуването в Панагюрище на други автори на издателството.
Анотацията на „Бизони край Дунава” е „Тази творба е за онази България, изправена на кръстопътя на промените от края на 80-те г. на ХХ и драмата на едно обикновено българско семейство, станало неволна жертва на системата, която мнозина вече са забравили. Случващото се в нея е пречупено през мирогледа на шестгодишният Наско от София, който по един невинен, чист, детски начин, ни разказва за живота си и събитията от онова време така, че да ни накара едновременно и да страдаме, и да се смеем от сърце.
“Бизони Край Дунава” също е книга за другата Америка. За невидимата от лъскавите списания и реклами Америка. Америката на индианските племена от резерватите. На потъналите в бедност и безпътност първи жители на тази земя, за изгубилите всичко в настъпилата световна криза, обикновени хора на Америка и за гетата на Чикаго и детските улични банди в тях.”
Оценете
(0 гласа)

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси