Първият изпълнител и журито /вдясно/ Първият изпълнител и журито /вдясно/ oshtepan.com

Конкурсът за млади оперни певци започна

Написана от  Понеделник, 28 Октомври 2013 19:29
Като „историческо начало” определи Първия международен конкурс за млади оперни изпълнители „Елена Николай” зам.-кметът на община Панагюрище Галина Матанова.
С този конкурс не само популяризираме културните традиции, но и отваряме още по-широки хоризонти, каза тя, преди да представи квалитетното журито и неговия почетен член Бруна Балиони, известна в оперните среди по света.
Дано подобни събития има по-често в повече градове на България, а не само в столицата, пожела председателят на журито доц.Христина Ангелакова и благодари на Община Панагюрище, че е направила нея и колегите й „съпричастни на този исторически момент”.
Преди да обяви официално старта на конкурса, кметът на общината Никола Белишки ритуално връчи букет на всеки един от професионалното жури. Той пожела този конкурс да стане част от „културната туристическа карта на България”.
Жребият по видове бе теглен два часа преди официалния старт, за да имат възможност участниците в конкурса да репетират с корепетитор на сцена. Първи пя Руслан Бут, представен като украинец от Казахстан. След неговото първо изпълнение част от публиката бе приканена от организаторите да напусне театралната зала, за да не се вдига шум и по този начин да се пречи на журито при оценяването.
В първия тур, който се проведе до късно вечерта днес, участниците в конкурса трябваше да изпълняват една ария с кабалета или ария от централна партия (по избор) и задължително ария от опера на В. А. Моцарт. Резултатите от пърния тур се очаква да бъдат обявени в 20:30 часа.
Из музикалните среди в Панагюрище оценките бяха, че нивото на младите оперни певци е много добро.
Оценете
(4 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси