Неда Антонова разкри пред панагюрската публика, че започвайки да пише романите си винаги знае тяхното заглавие и последното им изречение. Неда Антонова разкри пред панагюрската публика, че започвайки да пише романите си винаги знае тяхното заглавие и последното им изречение. oshtepan.com

Неда Антонова - възкресителката, гостува на литературен салон „Виделина”

Написана от  Вторник, 15 Септември 2015 07:26
Изключителната съдба на три жени, възкресени в книги, представи снощи известната писателка Неда Антонова.
Тя бе гост на литературен салон „Виделина” в читалище „Виделина-1865”, където вдъхновено разказа, че Панагюрище е градът на нейната младост. „Само дето не спяхме тук”, разкри писателката за 1976 година, когато като журналист е отразявала честването на 100-годишнината от Априлското въстание.
Неда Антонова е автор на 19 книги във всички жанрове, акцентира в представянето на гостенката Мария Бегова – сред тях исторически и любовни романи, трилогия за деца, повести, поезия. Антонова, от своя страна, разказа повече за „Царица Елеонора Българска.” и „Съвършената. Преподобна Стойна неканоничната светица.”, както и за печатащата се в момента книга за Венета Ботева.
Благодарение на царица Елеонора е спасена Боянската църква. Като втора съпруга на цар Фердинанд, тя отглежда децата му и се превръща през Балканските войни в майка, лечителка и утешителка на стотици ранени и умиращи по фронтовете българи. Изключителна жена – добре образована, умна, със силен характер и безкрайно милосърдие в края на живота си тя държи да бъде погребана в „светата българска земя”. Пристигайки в страната ни Елеонора казва, че „От днес България ще бъде мой сбъднат блян” и се превръща в майка на народа. Въпреки, че се разболява от рак, не се отказва от дейността си да помага на фронта и дори прави опит да замине за САЩ, за да уважи поканата на американския президент Удроу Уилсън като първата коронована европейска особа, получила подобно признание.
За светицата на народа – преподобна Стойна, Неда Антонова разкри част от чудесата, с които е запомнена – да напуска тялото си, да се телепортира, да се моли, левитирайки. Живялата в село Златолист жена с невероятна дарба, е била сред малцината посветени, които са знаели точния ден на смъртта си. Пророчеството ѝ, както много други нейни думи се сбъдва и на 22 декември 1933 година, на 50-годишна възраст преподобна Стойна напуска земния свят, умишлено разболявайки се от пневмония, за да изглежда кончината ѝ правдоподобна.
Каква е тази жена, с какво е заслужила вниманието на Христо Ботев, за да стане негова избраница беше основният въпрос, който стои в основата на най-новия ми роман „Неговата любима”, сподели Неда Антонова. Добавяйки, че отговор не е открила. Въпреки това съдбата на Венета Ботева е повече от любопитна – изоставя първия си съпруг, отива да живее в Румъния със сина си, където се среща с Ботев и става негова жена. „Ботев живее с нея 10 месеца, а тя с него над 40 години”, подчерта писателката и изказа предположението си, че тя единствена е приела смъртта като част от живота на гениалния ни поет.
Пиша за жени, които живеят при трудни обстоятелства, но успяват да победят живота, обобщи Неда Антонова и сподели, че има желание да напише роман и за Райна Княгиня.
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси