Празникът на шарената сол в Бъта. Празникът на шарената сол в Бъта. oshtepan.com

Шарена сол, фолклор и вкусни гозби днес радват Бъта

Написана от  Събота, 22 Август 2015 12:58
Пити и баници, палачинки и катми, патници и капами, качамак и боб, кои от кои по-вкусни бяха наредени днес в центъра на село Бъта.
Всички те са част от четвъртия „Празник на шарената сол”, организиран от читалище „Н.Й.Вапцаров” с помощта на кметството и Община Панагюрище.
Иванка Методиева, Величка Кисьова и Маргарита Кроснарова бяха журито, което имаше нелеката задача да определи най-вкусната и красиво поднесена шарена сол; най-вкусно и добре аранжирано традиционно ястие и най-красиво подредена маса с приготвени ястия. В концертната програма участват самодейци от 16 населени места. От община Панагюрище освен домакините, представяне имат от Попинци, Баня, Оборище и Поибрене. От община Стрелча гостите, които се изявяват на сцената в центъра на Бътя са от селата Дюлево, Свобода, Смилец и Блатница, от община Пазарджик – село Величково, от община Лесичово – Лесичово и село Боримечково, община Септември – селата Карабунар и Виноградец, община Куклен, Пловдивско – селата Руен, Яврово и Добралък.
Старт на празника даде кметът на Бъта Георги Александров, а освен него приветствия отправиха председателя на Общинския съвет Станимир Велчев и кметът на общината Никола Белишки. И тримата подчертаха колко е важно да се съхраняват традициите. Главният експерт „Култура” в община Куклен специално благодари за поканата към тях и от своя страна отправи такава към родните самодейци да участват в техния Празник на черешите.
Повече снимки от днешния празник в Бъта може да откриете на фейсбук страницата ни.


Оценете
(6 гласа)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси