Романи на Михаил Вешим; сн. вдясно - Михаил Вешим и Стефан Рапонджиев. Романи на Михаил Вешим; сн. вдясно - Михаил Вешим и Стефан Рапонджиев. oshtepan.com

Цинизмът и простотията не са хумор за Михаил Вешим

Написана от  Сряда, 13 Май 2015 10:46
Цинизмът не е хумор, не правим разлика между простотията и хумора, сподели снощи пред панагюрска публика Михаил Вешим.
Главният редактор на в-к „Стършел” сподели, че животът му е преминал на едно работно място, но през всички възможни длъжности. Така се учи занаят, разказа гостът и разкри, че в началото на професионалния си път е бил и снабдител, закупчик, шофьор на главния редактор. Имаше години, в които в „Стършел” работеха 45 души – в няколко отдела, сега всички сме в една стая, но така вестникът се прави по-нормално и честно, анализира Вешим. Като главен редактор съм и цензор, но не както преди промените, обясни хумористът, а да няма простотии и да се пише на литературен български език, уточни той.
Вешим описа детските си години, в които баща му – писателят Георги Мишев, го карал да преписва по няколко вица от последната страница „Стършел”, защото имал проблеми с краснописа. Последвал интерес не само към вицовете, а и карикатурите, фейлетоните, разказите.
Вешим сподели освен лъчезарност и остроумие – не можел да се начуди как Алеко Константинов, негов любим автор, е сложен на 100-левките и така Бай Ганьо може да го слага безброй пъти в малкия си джоб. Против съм възгледа „всички са маскари”, подчерта гостът и поясни, че, ако е вярно, това означава, че ние сме още по-големи маскари, щом ги избираме. Критик съм на хумора тип „Ку-ку” и „Хъшове”, каза Вешим, обяснявайки, че авторите там са талантливи, умни и находчиви, но без морал и готови на всичко за пари. Въпросът на новото време е да имаш или да бъдеш, коментира още Вешим, цитирайки Ерих Фром.
Михаил Вешим сподели по нещо и за романите си – за „Английският съсед”, от който се вижда, че е по-лесно англичанинът да стане българин, отколкото българите англичани, за „Нашингтон”, в който на сънародниците ни в САЩ им липсват доматите, сиренето и луканката, явяващи се част от тяхната идентичност, за „Руският съсед”, в който руснакът си купува цяло българско село.
В началото на вечерта директорът на панагюрската библиотека Стефан Рапонджиев представи накратко Михаил Вешим, който от 1982 година работи във в-к „Стършел”, а от 2003 година е и негов главен редактор.
Оценете
(2 гласа)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси