Д.Дечева и издателят Н.Найденов Д.Дечева и издателят Н.Найденов Павлина Вайсилова

Имало и други полети

Написана от  Събота, 06 Юли 2013 19:51
 
„Знам винаги началото и края на стихотворението. Събуждам се с фраза или изречение и си го записвам”. Това сподели Дарина Дечева на 5 юли при представяне на стихосбирката си „Имало и други полети”.
За творческото раждане на стиховете си поетесата допълни, че често пъти има съмнения дали тя е написала дадено нещо. „Не знам какво и как се случва”, призна тя и обясни разбирането си за акта на подаряване, в нейния случай на лирическа творба. След това прочете стихотворението „Душа”, посветено на панагюрския художник Стайо Гарноев, с когото издаде, че са семейни приятели:
Душа ми подариха, ей така –
по случай, по усещане, по право.
Побра се във едната ми ръка.
Миришеше на мама и на здравец.
...
Душата е усещането кой съм.
„Добра поезия съм чела достатъчно. Това, което не достига на поетите, е човечността. Друг човек също би могъл да подреди много думи. Но при Дарина Дечена чисто енергийно думите променят. Те носят сила, за която и тя самата не подозира. Тази поезия има нужда от сърце. Като дишането е. ”, обобщи в началото редакторът на книгата Камелия Кондова. Малко по-късно тя сподели, че „правенето на една книга може да бъде и забавно”, и разказа интригуващ случай за въздействието на Даринината поезия върху таксиметров шофьор. В предговора към „Имало и други полети” Камелия Кондова пише „...зная, че тя ми даде много от празника, който неизбежно причинява истинската поезия...”
„Това, което има в поезията на Дарина, е приказност... Ярко явление е Дарина”, бе определението на Георги Киров, пръв носител на наградата за поезия „Димчо Дебелянов”.
Предпечатът и дизайнът на корицата на „Имало и други полети” е художникът Николай Радулов. Дарина Дечева е автор на стихосбирките „В съня ми бродиш” /2007/, „Дом от камъш” /2009/, „Педя нощ” /2010/. Нейн прощъпулник в необятния лирически свят е книгата „Родени през десет” /2006/, в която родената в Тетевенския балкан  Дарина е съавтор.
„Няма нужда да имате крила, ще ви поникнат”, коментира лаконично Мая Попова, коректорът на „Имало и други полети”. Освен крила ще усетите „мирис на дюли” и същевременно „мокър тютюн в обгоряла от старост лула”, ще се вгледате в „гръбнака на дъгата”, ще установите, че „от парцали не се шие знаме, стига ти малко парче” и може би ще се вгледате по-сериозно  в хората, които са около вас, за да си спомните „точно кой предава” и въпреки това да имате крила, и...:
„Надигам се... и тръгвам. Пак и пак
По дланите ми разцъфтяват стигми.
Голготата е точно оня праг,
След който Господ можеш да достигнеш.”
Оценете
(3 гласа)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси