Проф. Стоян Домусчиев Проф. Стоян Домусчиев Марина Тричкова

При картините конкуренцията е мълчалива

Написана от  Петък, 14 Юни 2013 08:29
Професор Стоян Домусчиев, който на 13 юни навърши 78 години,  откри на 12 юни вечерта изложбата си „Завръщане” в Историческия музей.
С нея художникът за пръв път показва свои творби в родното Панагюрище, но обеща да не е последен. За изложбите си зад граница проф. Домусчиев сподели: „Независимо от начина на създаване на една творба, в световните галерии, когато ги посещавме, ние виждаме в залите отделните национални школи. Зрителите не се интересуват от подробностите – те се спират пред творбите, все едно от коя държава е изложбата, не питат за писмените текстове, които обясняват какво иска да каже художникът, а самата творба е тази, която привлича зрителя, т.е. там конкуренцията е мълчалива – зрителят може да отмине една творба, но на друга да се спре много дълго”.
Творби на професора от Панагюрище се намират в българските посолства в Рим, Богота, Швейцарското посолство в София, в колекционери и любители на живописта от Япония САЩ, Германия, Франция, Ирландия, Русия, Турция, Кипър, Дубай, Финландия, Кувейт.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси