Празникът в с. Баня Празникът в с. Баня Снимките са предоставени от Р. Мутева

Празник на водата за четвърти път

Написана от  Понеделник, 10 Юни 2013 14:48
За четвърта година в с.Баня се проведе празник на водата, подкрепен от общинското ръководство.
Тазгодишният „Празник на минералната вода, здравето и дълголетието” е финансиран за изработен от читалище „Пробуда” творчески проект. Секретарят Радка Мутева подчерта, че в събота, 8 юни, за пръв път се е провело и дефиле на народните носии от Панагюрския край „От раклите на баба с менци за вода”, в което се включили домакините от Баня, от Оборище, Бъта, Елшица и Левски. С това се реализира намерението на читалищното и кметското ръководство всяка година веселието да бъде дообогатявано с нови прояви и идеи. С дефилето целим да съхраним и предадем, както и проучим тази част от миналото ни, подчерта Мутева.
Разиграна била и легендата „Вълшебните извори с отваряне на райските порти”, където водни нимфи, доброто и злото били вплетени в разказа. Преданието за Хайдут Велко, лекувал се с минералните бански извори пресъздали пък освен самодейци, и представители на Регионален клон „Традиция” с.Баня.
Гости в местността Манастирчето, където се провело тържеството били народният представител Христо Калоянов, който е родом от с.Баня, кметът на общината Никола Белишки, общински съветници. С приветствия към присъстващите се обърнали Белишки и кметът на с.Баня Стоян Ножделов. По традиция били наградени най-младият и най-възрастният жител на селото.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси