Момент от възстановката Момент от възстановката Павлина Вайсилова

Мъжество и саможертва. И безсмъртие

Написана от  Сряда, 01 Май 2013 21:35
Спектакълът възстановка „Мъжество и саможертва” пресъздаде събитията от 20 до 30 април 1876 година, като събра в Панагюрище над 140 представители на 15 клуба от различни краища на България,
членуващи в Национално дружество „Традиция”. Освен тях във възстановката се включиха деца от Обединен детски комплек- Панагюрище и Обединена школа по изкуствата „Евгени Зумпалов”, представителки на Женско дружество „Традиция” - Панагюрище
Радост, възторг, устрем... Усмивки, сълзи, изпращане...
Надежда и вяра. Дух и знаме, с което всичко е възможно. Всичко това, породено от едно Кърваво писмо на 20 Април 1876 г. Военни сблъсъци. Погром... И безсмъртие!
Това пресъздадоха участниците в спектакъла „Мъжество и саможертва”, разиграл се късно днес след обяд в подножието на Маньово бърдо в Панагюрище.
Възстановката е един от силните моменти в програмата за тържествено отбелязване на годишнината от  Априлското въстание.
Зрелищния спектакъл „Мъжество и саможертва” бе наблюдаван от стотици панагюрци и гости на града.
За съпричастността и подкрепата по организацията на възстановката  кметът на община Панагюрище Никола Белишки получи от Национално дружество „Традиция” почетна грамота  и златен знак. Градоначалникът пък връчи грамоти на всички клубове, включили се в изявата, както и на панагюрските участници.
Оценете
(2 гласа)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси