Спектакъл на "Традиция" Спектакъл на "Традиция" Павлина Вайсилова

"Традиция" с оптимистичен край

Написана от  Четвъртък, 25 Април 2013 16:17
Тази година спектакълът възстановка „Мъжество и саможертва”, пресъздаващ отбраната на Маньово бърдо в Панагюрище на 30 април преди 137 години, ще има по-оптимистичен завършек. Това съобщи за oshtepan.com председателят на Регионален клуб „Традиция” – Панагюрище Методи Навущанов.
Той уточни, че идеята е да се предаде посланието за пророческите думи на Войводата Георги Бенковски: „Моята цел е постигната вече. В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее, и сега вече Русия може да заповяда...”
По-малко от година след изречените от Бенковски думи – на 12 април 1877 г., излиза Манифестът на руския император за обявяване на Руско-турската война. „Това означава, че огромните жертви от Априлското въстание не са били напразни”, коментира Навущанов. Той съобщи, че във възстановката на 1 май в Панагюрище ще участват 140 човека от 15 клуба в страната, които изповядват принципите автентичност и историзъм.
В началото на май 9 представители на панагюрския клуб „Традиция” ще потеглят за Киев, Украйна, където на 9 май ще участват във военно-историческия фестивал„Великата победа май 45-та. Австрия. Полосата на действие на Трети украински фронт”. Във фестивала ще се включат общо 23 представители от клубове „Традиция”. 13 от тях ще са с униформи на Първа българска армия, която воюва в състава на Трети украински фронт под командването на ген.лейтенат Владимир Стойчев. Останалите 10 българи ще са с униформи на червеноармейци. От панагюрските 9 представители 7 ще са с униформи на Червената армия и двама с униформи на Първа българска армия.


Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси