Представяне на "Панагюрска памет" Представяне на "Панагюрска памет" Марина Тричкова

Панагюрска памет

Написана от  Четвъртък, 25 Април 2013 12:53
„Панагюрска памет” с изследвания, легенди, статии, биографии от Лука Мечинов и съставител Георги Гемиджиев бе представена на 24 април в Историческия музей. Директорът на музея доц. д-р Атанас Шопов сподели, че от страниците на книгата се вижда обширната ерудиция на двамата, работили години наред в културната институция.
Своя подробен прочит предложи Георги Керкеняков, колега на двамата автори през годините, подчертавайки, че местната историопис се обогатява с това произведение от над 300 страници. Керкеняков анализира, че „Панагюрска памет” е в позивистичен дух, понякога легендарността надделява над обективността и има романтична пристрастност на автора към близкото минало на Панагюрския край. В същото време се виждал подбор и мярка от съставителя относно политическите материали.
Дида Гемиджиева, коректор на книгата и съпруга на съставителя, разказа за къртовския труд, продължил година, по събиране на материалите, не малка част от страниците на столетния в-к „Оборище”. Специално внимание бе обърнато на панагюрския исторически календар, който бе издаден от в-к „Оборище” в навечерието на 2000-та година.
Георги Меченов, син на Лука Мечинов, припомни, че баща му поема ръководството над музея със 70 експонати, а го предава на Атанас Атанасов с 13 000.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси