СУ "Св. Климент Охридски" СУ "Св. Климент Охридски" novini.bg

Наградата „Оборище” е за СУ „Св.Кл. Охридски”

Написана от  Вторник, 23 Април 2013 14:20
Тазгодишният носител на наградата „Оборище”, която по традиция се връчва на 2 май пред паметника в местността Оборище, ще е Софийският университет „Св.Климент Охридски”, научи неофициално oshtepan.com. 
Управителният съвет на Сдружението на възрожденските градове, председателстван от кмета на община Панагюрище, почти единодушно е приел предложението.
Наградата „Оборище” бе учредена през 1999 г. от Сдружението на възрожденските градове в България и се връчва за принос в съхраняване на българската идентичност и утвърждаване на националните ценности.
Първият носител на наградата бе Петър Увалиев, който я получи посмъртно. Наградата бе връчена на съпругата му в Софийския университет. Сред призьорите са покойните професори Николай Генчев, историк, и народопсихологът Марко Семов, писателят Антон Дончев, историкът проф. Дойно Дойнов, журналистката Велислава Дърева, арх. Теофил Теофилов от Велико Търново, списание „Читалище”, Сдружението на възрожденските градове, изпълнителният директор на „Асарел-Медет” АД д-р инж. Лъчезар Цоцорков,  писателят и журналист Михаил Кръстев от Перущица, резбарят проф.Антон Дончев от Трявна и др.
Наградата „Оборище” е стилна статуетка и паричен еквивалент от 1000 лв.
Тази година тя ще бъде връчена на СУ „Св.Климент Охридски” по повод 125 години от отварянето му.
Софийският университет „Св. Климент Охридски“ (СУ) е най-старото висше учебно заведение в България. Той е създаден на 1 октомври 1888 г. като Висш педагогически курс. Централното крило на сградата на СУ е построено с щедрите дарения на братята Евлоги и Христо Георгиеви, чиито скулптури красят фасадата й. Историята на Университета е въплъщение и продължение на многовековната културна и просветна традиция на българския народ. 
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси