Около 1500 езика могат да изчезнат до края на века

Написана от  Сряда, 05 Януари 2022 07:36
Близо 7000 са официално признатите езици по света, но доста от тях скоро може да изчезнат напълно.

Според изследване, проведено
от Австралийския национален университет, Австралия, около половината от езиците по света са застрашени от изчезване, а 1500 от тях може да изчезнат напълно до края на века.
"Ако не се вземат мерки, изчезването на езици може да се утрои в рамките на 40 години, като поне един език месечно би могъл да изчезва", казват авторите на изследването. Те съветват да се създадат учебни програми, които да подкрепят обучението на два езика, да насърчават усвояването майчиния език и използването на регионално доминиращите езици.
Учените са открили неочаквани и изненадващи заплахи за езиците, споделя съавторът на изследването Линдъл Бронам. Една от заплахите се оказвадобре развитата пътна инфраструктура. "Установихме, че колкото повече пътища има, свързващи града с провинцията, селата с по-големите населените места, толкова по-висок е рискът езиците да бъдат застрашени. Сякаш пътищата помагат на доминиращите езици да пометат по-малките езици", казва Бронам.
Установено е също, че контактът с други местни езици не е проблем и заплаха. Всъщност, езиците, които влизат в контакт с множество други местни, са изложени на далеч по-малък риск от изчезване.
Според изследването Австралия е с най-висок индекс за загуба на езици в света. От 250-те езика, говорени някога от коренното население, са останали едва 40 и днес децата изучават едва десетина от тях.
"Когато един език бъде изгубен или "заспи", както казваме ние за езиците, които вече не се говорят, губим толкова много от човешкото културно многообразие", казва Бронам.
 БТА
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси