Български калиграф на ГЛАГОЛИЦАТА и световен уиски бранд създават изкуство

Написана от  Сряда, 26 Май 2021 19:44
Тази година България е една от 19-те държавиq избрани да се включат в проекта The Grande Composition –
кампания, организирана от William Grant & Sons, най-голямата семейна компанияq производител на шотландско уиски. Проектът представя поредица от колаборации на бранда с артисти от различни страни, които са ключови пазари за компанията, като Южна Африка, Нигерия, Полша, Великобритания, Германия, Испания, Израел и ОАЕ по повод представянето на Glenfiddich Grande Couronne 26 YO – първокласно 26-годишно сингъл малц уиски, финиширано в редки бъчви от френски коняк. Артистите ще покажат своите идеи за локален оригинален дизайн,  превръщайки бутилката на  Glenfiddich  в шедьовър. По този начин компанията създава глобална колекция от творения на изкуството, които  преплитат  богатата история на марката с местната  култура, оживени чрез всеки отделен артист.
Българското участие в проекта е представено от Костадин Кокаланов, калиграф и преподавател в Националната художествена академия. Основен мотив при изграждането на креативната концепция е глаголицата, на която Кокаланов представя съвременен художествен прочит. 
Стъпвайки върху разработки на проф. Васил Йончев, основоположник на академичното образование по шрифт и калиграфия, той създава художествена композиция, представяща динамиката на първата българска азбука и мистицизма на символите.
С изградената композиция се цели представянето на съвременен прочит на оригиналния филигри модел, следващ основата на културно-историческия балкански символизъм, заложен в изграждането на глаголицата. Фокусът на цялата композиция е върху формата и геометричната логика на знаците и тяхната художествена стойност. За направата на опаковката са използвани модерни художествени материали, микс от петнадесет вида мастило, които в контакт с вода предизвикват „жива“ химическа реакция и като резултат постигат нюансите на „африканско злато“. 
Глаголицата е напълно оригинална графична система, в която всяка буква отговаря на един звук. Нещо повече, в нея буквите за близки звукове имат сходни очертания. Затова големият български учен Петър Илчев нарича глаголицата най-съвършената графична система от древни времена до днес. Създадена е от Кирил и Методий в периода от 855 г. до 862 г. за превод на църковна литература от гръцки на български език. На глаголица са били написани първите преводи на църковна литература, с които св. Кирил и св. Методий и техните ученици са разпространявали християнството във Великоморавия и Панония през IX век.

 
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси