Народната библиотека "Св.Св.Кирил и Методи" и паметникът на Светите равноапостоли в гр.Стрелча Народната библиотека "Св.Св.Кирил и Методи" и паметникът на Светите равноапостоли в гр.Стрелча СНИМКА: архив на oshtepan.com

На 24 май преди 170 години за първи път се чества Ден на просветата

Написана от  Понеделник, 24 Май 2021 07:39
Днес честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Отдаваме почит на всички просветители - от миналото и настоящето, на онези, които продължават да са бранители на българската култура и духовност.
Като ден на просветата празникът се чества за първи път в Пловдив през 1851 г. Тогава в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий" по инициатива на Найден Геров се организира празник и ученическо шествие. 
През 855 г. Кирил и Методий създали глаголицата във византийския манастир Полихрон в областта Витиния в Мала Азия. После започнали да популяризират християнството сред славяноезичните народи.
Техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий продължили делото им. През  IX век в България радушно ги приема княз Борис. Кирилицата, която заменя глаголицата, е създадена в Преславската книжовна школа. Като неин създател се сочи Климент Охридски, а името й е дадено в чест на Константин-Кирил Философ.
За официален празник на България 24 май е обявен с решение на Народното събрание на 30 март 1990 г.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси