Честит прзник на всички професионални актьори!

Написана от  Събота, 27 Март 2021 08:05
27 март се чества като Международен ден на театъра. Празникът е отбелязан за пръв път
през 1961 г. по инициатива на Международния театрален институт (ITI).
Приема се, че театралното изкуство възниква в Древна Елада. Първообразът му са пиесите, играни по време на празниците в чест на Дионис. Характерното за древногръцкия театър е, че една пиеса включва максимум до 3 актьора, които са само мъже. Актьорите носят маски в зависимост от персонажа, който играят. През цялото време на сцената присъства хор, който служи като акомпанимент.
Пренасяйки се в Древен Рим, древногръцкият театрален стил оставя отпечатък, но има промени. Една от тях е увеличеният брой на актьорския състав, в който като вече участват и жени. През Средновековието театърът преживява бурни промени. Проникването на религията във всяка сфера на живота не оставя незасегнато и театралното изкуство. Играят се предимно пиеси с религиозен характер, изобразяващи сцени от Стария и Новия завет, пиеси с възпитателен характер, целящи проповядване на определени идеали.
Истинския си апогей театрът достига през 20-и век. Нови стилове, синтез на нови и стари театрални форми, авангардни театрални течения, пиеси, инспирирани от променящата се ежедневно житейска сцена.




Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси