Общинск библиотека "Стоян Дринов" в Панагюрище и първите й библеотекари Общинск библиотека "Стоян Дринов" в Панагюрище и първите й библеотекари СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Храмът на книгата в Панагюрище

Написана от  Неделя, 31 Януари 2021 17:21
На 31 януари 1970 г. е открита новата сграда на библиотека в Панагюрище, разположена върху 320 кв.м. площ,
на два етажа и с три нива фондохранилище.
Проектът е изработен от колектив на Научно-методическия център при НБКМ под ръководството на ст.н.с. Христо Хаджихристов и е съобразен с всички съвременни изисквания за надеждно съхраняване на библиотечния фонд.
Преди да има собствена сграда, Домът на книгата е бил в Народно читалище "Виделина-1865". Деен инициатор за изграждане на отделна сграда е Тинка Юрукова. Години наред тя е главен библиотекар. Умело ръководи организирането на библиотечното дело в Панагюрище и приобщаването на панагюрци към духовността.

 

От 01.12.1976 год. за директор на панагюрската библиотека е назначена Мария Загорова, която  заема длъжнстта до януари 1984 г.
От април 1984 год. до  октомври 1986 год. длъжността "Главен библиотекар" изпълнява Паца Байрякова.
 От 1 ноември 1986 год. до ноември 2004 год. главен библиотекар е Невена Гугова.
След нея и днес главен библиотекар е Стефан Рапонджиев.
Важна дата в Летописната книга на библиотеката е 26.04.1995 г., когата с Решение № 287 на Общинския съвет тя е преименувана в Градска библиотека “Ст. Дринов”. Оттогава започва и литературният конкурс за детска поезия на името на Стоян Дринов. Започнал като общински, той разширява географските си граници и става регионален, а по-късно в национален.
През 2003 г. завършва пълното изграждане на електронния каталог и библиотека “Стоян Дринов” е една от малкото библиотеки в страната, които имат напълно изграден машинен каталог на цялата книжна продукция.


Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси