Обявиха филмите финалисти за европейската награда LUX

Написана от  Понеделник, 14 Декември 2020 19:18

       
По време на виртуална церемония за Европейските филмови награди в Берлин тази събота бяха обявени филмите финалисти за наградата
на публиката LUX: „Още едно”, „Тяло Христово” и „Колектив”.
Зрителите от ЕС вече могат да бъдат част от журито и да помогнат за определянето на победителя, като оценяват филмите чрез платформата luxaward.eu, която е активна от 13 декември.
Гласуването ще приключи на 11 април 2021 г.
За трите номинирани филма ще бъдат осигурени субтитри на 24-те официални езика на ЕС. Прожекциите им в кината в ЕС ще бъдат насърчавани, доколкото позволяват настоящите здравни условия, като филмите ще бъдат допълнително подпомагани за увеличаване на видимостта им във всички държави членки и във Великобритания.
От 1 март 2021 г. евродепутатите също ще започнат да гласуват за своя фаворит чрез специална вътрешна платформа. Победителят ще бъде обявен на пленарното заседание на Европейския парламент на 28 април 2021 г.
Всички номинации са фантастични и всяко заглавие е достойно за победител. Всички филми са много различни, но са с изключително художествено качество и носят ясно социално послание, което заслужава да бъде чуто в целия ЕС и извън него“, заяви в събота вечерта Сабине Верхейен (ЕНП, Германия), председател на комисията на ЕП по култура и образование. Тя покани всички европейци да гледат филмите и да гласуват за тях. „Искаме европейските граждани да бъдат част от наградата, особено сега, когато филмовият сектор е толкова засегнат от пандемията.
„Още едно“(Druk)копродукция на Дания, Швеция и Холандия с режисьор Томас Винтерберг, представя историята на група гимназиални учители, които решават да следват теорията, вдъхновена от норвежкия психолог Фин Скердеруд, който вярва, че хората се раждат с 0.05% алкохолен дефицит в кръвта. Те решават да експериментират, за да намерят обяснение на тази загадка.

„Тяло Христово“(Boże Ciało), копродукция на Полша и Франция с режисьор Ян Комаса, описва историята на двайсетгодишен мъж, който, докато е задържан в младежки център, преживява духовна трансформация и иска да стане свещеник. Поради криминалното си досие той не може да заема духовен сан. Той обаче случайно поема местна енория и предлага на местната общност нов подход към живота и религията.

„Колектив“(Colective), копродукция на Румъния и Люксембург с режисьор Александър Нанау, представя завладяващата история за съвместните усилия на лекари, държавни служители и най-вече на разследващи журналисти, които се сблъскват с корупционни практики, докато разкриват огромна здравна измама в Букурещ, след пожар в нощен клуб „Colectiv“.


Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси