Печат на тази страница

Joomla 2.5 расширения
joomla Форум

Момент от церемонията днес по връчване на Дриновската стипендия и Натали Калпакова, кооято з втора поредна година е нейн носител               наградата Момент от церемонията днес по връчване на Дриновската стипендия и Натали Калпакова, кооято з втора поредна година е нейн носител наградата СНИМКИ: фейсбук страницата на "Асарел-Медет" АД и сайта на Община Панагюрище

Натали Калпакова отново е носител на Дриновската стипендия

Написана от  Вторник, 20 Октомври 2020 17:44
За втора поредна година Дриновската стипендия за изявен студент в чужбина получи Натали Калпакова, която изучава „Информационен дизайн“
в университета по приложни науки Йоанеум в Грац - Австрия. Натали беше избрана сред петимата кандидати по критерии, утвърдени от Общински съвет - Панагюрище.
Официалната церемония по връчване на стипендията се състоя днес, 20 октомври, в родната къща на видния панагюрец проф. Марин Дринов. Той е патрон на едно от основните училища в Панагюрище, което отбеляза тържествено 182 години от рождението му. Присъстваха ппредседателят на Общински съвет - Панагюрище Христо Калоянов и зам.-кметът на община Панагюрище Гаалина Матанова.
Стипендията бе връчена на семейството на студентката от Бисерка Янева - директор „Човешки ресурси“ в „Асарел-Медет“АД. Г-жа Янева каза, че е впечатлена от това, което е постигнала Натали, тъй като с него прославя България. 
Благодарствено писмо от името на носителката на стипендията прочете бащата й.


След тържествената церемония всички се отправиха към парка, където бяха положени венци и цветя пред бюст-паметника на проф.Марин Дринов.
Дриновската стипендия се връчва от 2009 г.. Тя бе учредена от Община Панагюрище и „Асарел-Медет“АД по повод 170-ата годишнина от рождението на бележития българин. Със стипендията се насърчават изявени студенти от Панагюрище, които се обучават в чужбина. Размерът й е 2000 евро, като средствата се осигуряват от „Асарел-Медет“АД по силата на ежегоден дарителски договор с Община Панагюрище.
Първият носител на Дриновската стипендия бе Васил Рабухчиев, който учеше в Англия.

Проф.Марин Дринов е роден на 20 октомври 1838 г. в Панагюрище l в семейството на Мария и Стоян Дринови. В периода 1845-1858 година учи в родния си град при Поликарп Чуклев, Сава Радулов, Атанасий Чолаков и Йордан Ненов
Между 1858 и 1861 г. учи философия в Киевската духовна семинария в Русия. През 1861 г. постъпва в Историко-филологическия факултет На Московския университет, където се дипломира.
Между 1865 и 1871 г. пътува и работи в Австрия и Италия. През 1869 г. става един от съучредителите и активен член на Българското книжовно дружество. През 1872 г. получава докторска степен и от 1873 г. е доцент по славянска филология в Харковския университет. В края на 1876 г. е признат за редовен професор. 
Между 1878 и 1879 година Дринов завежда отдела за народното просвещение и духовните дела  в рамките на Временното руско управление на България. В този период участва активно в изграждането на държавното устройство на Третата българска държава. Един от съставителите на Търновската конституция.
Негово е предложението София да е новата столица на България. През 1898 г. е избран за член-кореспондент на Императорската Санкт – Петербургска Академия на науките. 
Проф.Дринов умира в Харков през 1906 г. след продължително боледуване от туберколоза. 

Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Последните от ОщеПан

кинотеатр online
новинки кино