Фондация "Цоцорков род" дари на музея в Панагюрище реконструкция на градско облекло от края на XVIII

Написана от  Понеделник, 19 Октомври 2020 18:40
На 17 октомври представителите на фондация "Цоцорков род" - Атанаска Цоцоркова, Димитър Цоцорков и Велислава Цоцоркова, 
дариха на Историческия музей в Панагюрище реконструкция на панагюрско градско облекло - мъжко и женско. Костюмите са по проект на фондация "Цоцорков род" за изработване на реконструкция на панагюрско облекло от края на XVIII до средата на XIX век. Според волята на дарителите дарението се извършва безвъзмездно за нуждите на музея.
Директорът на музея доц. д-р Атанас Шопов връчи Свидетелства за дарение на семейство Цоцоркови за благородното дело и им благодари, че следват заветите на проф. д-р Лъчезар Цоцорков - дарител на зала трезор на Панагюрското златно съкровище. Гости на акта на дарение бяха маестро Теодосий Спасов и китаристът Християн Цвятков, участници във филма "Танцът на пингвините".

Лентата е посветена на 75 години от рождението на проф.д-р Л.Цоцорков. Той имаше идея хората с финансови възможности да направят по една реконструкция на панагюрско градско облекло и по време на някои от празниците в града тези реконструкции да се обличат. Сред целите на идеята на проф.д-р Цоцорков беше патриотичното възпитание на подрастващите и съхраняването на будния панагюрски дух и стремеж към духовност.
ИЗТОЧНИК И СНИМКИ
Фейсбук страницата на Исторически ммузей - Панагюрище
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси