Моменти от церемонията по награждаване на победителите в поетичния конкурс Моменти от церемонията по награждаване на победителите в поетичния конкурс СНИМКИ: Общинска библиотека "Стоян Дринов"

За стихотворенията "Гладен съм" и "Шегобиец" Росица Бошняшка получи първа награда на Националния конкурс за непубликувана детска поезия "Стоян Дринов"

Написана от  Сряда, 08 Юли 2020 11:11

В тазгодишното издание на Националния конкурс за непубликувана поезия за деца „Стоян Дринов” се включиха 64 автори от България.
На 3  юли Общинска библиотека „Стоян Дринов – Панагюрище, която е организатор на конкурса, обяви победителите.
Първа награда – Диплом, плакет и 350 лв. се присъждат на Росица Бошняшка за стихотворенията „Гладен съм” и "Шегобиец".
Втора награда – Диплом, плакет и 250 лв. се присъждат на Пламен Маслев за стихотворенията „Азбука” и „Концерт в зоопарка”.
Трета награда – Диплом, плакет и 100 лв. се присъждат на Мария Георгиева за стихотворенията „Дъжд” и „Котаракът Гошо”.
За първи път партньор на конкурса бе Националното сдружение за развитие на детската литература „Дете и книга”. То присъди специална награда - комплект книги, грамота и 100 лв. на Христина Маджарова-Атанасова за стихотворенията „За мръсните ръце, разказано по детски” и „Рибки”.
Носителите на първа и втора награда присъстваха на награждаването и лично прочетоха своите творби.
Творбите бяха оценявани от жури в състав: председател – Петър Атанасов – автор на осем книги със стихове, шест пиеси; сценарист на филмите „Малка промяна в звездите“, „Командировка за спомен“, „Оттатък ставаш невидим“, „Църква за вълци“; главен редактор на вестник „Комсомолска искра“; главен редактор на издателство „Христо Ботев“; директор на издателство „Български писател“; носител на множество награди за поезия и драматургия и на наградата „Пловдив“ – за цялостно творчество; членове – Тодор Каракашев – автор на седем книги за деца и две литературоведски книги; член на СБП и IBBY (Международен съвет за детската книга) – българска секция; председател на Дружеството на писатели в град Пазарджик; отговорен редактор на литературния вестник „Метафора“; носител на множество награди за поезия, есе и превод, в т.ч. от Международния конкурс за изкуства „La piezzeta” (Салерно, Италия), от Националния конкурс за непубликувана детска поезия „Стоян Дринов“ (2008 година), от Националния конкурс „Поезия и песен на Балкана“, Национална награда за детска литература „Петя Караколева“, награда на град Пазарджик за литература; Лидия Стоицева – дългогодишен библиотекар в Общинска библиотека „Стоян Дринов“; член на Литературен клуб „Виделина“; автор на стихове, публикувани във вестник „Български писател“; носител на отличието „За принос за културното развитие на община Панагюрище“ (2015 година).
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси